V. Stoica
Cea de-a 71-a ediție a Cursurilor de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” s-a deschis, ieri, la Vălenii de Munte, orașul prahovean care va fi întotdeauna legat de numele marelui savant român.
Festivitatea oficială de deschidere – la care au participat academicieni, parlamentari, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene – a avut loc la Centrul Cultural „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, conferințele primei zile fiind susținute de academician Georgeta Filitti – ”Contribuții aduse cunoașterii operei, personalității și programului național al lui Nicolae Iorga. Realizări editoriale” și prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române – ”Realități sud-est europene în contextul agresiunii ruse în Ucraina”.
”Cine uită, nu merită!”, spunea marele istoric, academician și om politic Nicolae Iorga. Merită, însă, toată aprecierea noastră instituțiile care colaborează, în fiecare an, astfel încât să ducă mai departe iubirea de neam și țară, de cultură și istorie, prin organizarea Cursurilor de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga”, la Vălenii de Munte. Astăzi (n.n. – ieri), în orașul care i-a devenit casă savantului român Nicolae Iorga – Vălenii de Munte – a avut loc deschiderea celei de-a 71-a ediții a Universității Populare „Nicolae Iorga”, un eveniment deopotrivă cultural și academic. Se anunță zile pline de activități pentru participanții la cursuri, alături de personalități marcante din diferite domenii, printre care se regăsesc reputații academicieni Georgeta Filitti și Valeriu Matei”, a transmis, după participarea la deschidere, deputatul de Prahova Rodica Paraschiv.
Tot ieri, în prima zi, participanții au avut ocazia să viziteze, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, o inedită expoziție dedicată crucilor din piatră, denumită „Mesaje săpate în piatră”, organizate de Muzeul Municipiului București.
În această săptămână, vor susține prelegeri, printre alții, acad. Georgeta Filitti, acad. Valeriu Matei, prof. dr. Ecaterina Țânțăreanu, dr. Ștefan Petrescu, prof. univ. dr. Ion Scurtu. Până la încheierea acestei ediții a Universității de Vară ”Nicolae Iorga” sunt programate și lansări de carte, festivitatea de decernare a premiilor în cadrul Festivalului-Concurs Național de Poezie „Lucian Avramescu”, ediția a II-a, Muzeul Pietrei din comuna Sângeru, dar și participarea la slujba dedicată Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) și la festivitățile organizate cu ocazia Târgului tradițional de Sfânta Maria Mare, tradiții menținute an de an în orașul Vălenii de Munte.
Un moment aparte este și prelegerea ”Dimensiunea europeană a lui Vlad Țepeș”, susținută de Mircea Cosma, președintele Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” Ploiești, în cadrul evenimentului de joi, 15 august, începând cu ora 16:00, urmând să aibă loc și proiecția filmului „Povestea reală a lui Dracula”, realizat de Societatea de televiziune Per Caso Bologna în cadrul programului „Dimensiunea Europeană a lui Vlad Țepeș”, finanțat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Organizatorii Cursurilor de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” sunt Academia Română, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Prahova, Primăria și Consiliul Local Vălenii de Munte, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Prahova, Centrul Cultural „Nicolae Iorga” al orașului Vălenii de Munte, Centrul Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion”.