V. S.

Achiziția serviciilor de proiectare și a execuției lucrărilor pasajului subteran de la Azuga, care a suscitat dezbateri aprinse în orașul de pe Valea Superioară a Prahovei, a fost din nou anulată, astfel încât Consiliul Județean Prahova – autoritatea contractantă – fie va renunța la această licitație, fie va relua procedura.
Potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, ”această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”. În luna iunie, aceeași licitație a fost anulată pe aceleași considerente, iar prima licitație lansată de Consiliul Județean Prahova a fost anulată pe motiv că nu au fost respectate întru totul caracteristicile obligatorii ale anunțului de licitație.
Construirea pasajului subteran de la Azuga, sub DN1, a stârnit controverse și chiar dispute majore în orașul prahovean.
Reamintim că este vorba despre o structură rutieră subterană care a fost considerată ”un afront” adus locuitorilor orașului Azuga, ”o abatere de la principiile urbanistice ale unei localități”, cu atât mai mult ale unei localități de munte care se dorește să devină un punct important de atracție pentru turiști, un proiect prin care ”s-ar introduce traficul pe sub locuințe”. Așa a fost descris acest pasaj (care ar trece exact pe lângă Biserica Sfânta Treime din oraș) de către unul dintre cei peste 1.000 de semnatari – cetățeni ai orașului Azuga – ai unui protest prin care se solicită în mod imperativ renunțarea la acest proiect. Mai mult decât atât, s-a cerut, printr-un proiect promovat de cetățeni ai orașului (probabil o inițiativă în premieră în județul Prahova), inclusiv anularea unei hotărâri a Consiliului Local Azuga prin care s-a aprobat realizarea proiectului.
În ciuda tuturor demersurilor făcute de această mare de oameni care nu-și vor mutilat orașul, actualul Consiliu Local Azuga nu a aprobat proiectul – inițiativă cetățenească de anulare a hotărârii din anul 2022, în cadrul ședinței care a avut loc în această săptămână. În spatele acestor decizii, spun unii locuitori din Azuga, dar și primarul ales al orașului, Adrian Purcaru, ar fi însuși Iulian Dumitrescu, cel care, în calitatea pe care a deținut-o – de președinte al Consiliului Județean Prahova – a preluat de la CNAIR proiectul de construire a pasajului subteran (pe sub DN1), astfel încât de licitație să se ocupe (pentru interesul cui?) instituția pe care a condus-o.
Deocamdată, procedurile de achiziție lansate de CJ Prahova au fost anulate, rând pe rând. Rămâne de văzut ce decizie va lua actuala conducere a Consiliului Județean, reprezentată de apropiați ai lui Iulian Dumitrescu, președintele suspendat din funcție de către procurorii anticorupție, liberalul care își va încheia cel mai probabil mandatul sub control judiciar și interdicția de a-și exercita funcția.