Nicoleta Dumitrescu
Cu toate că doar unii lideri de partid și-au făcut publică intenția de a candida la alegerile prezidențiale, punându-și chipurile pe afișe de mari dimensiuni atârnate de pereții blocurilor ori lipite pe panouri aflate la intersecțiile marilor orașe, pare că reprezentanții partidelor aflate la guvernare n-ar mai fi chiar așa convinși că de actualul mariaj, de complezență, se mai poate trage, ca de un elastic, astfel încât acesta să reziste și după următoarele două runde de alegeri.
O dovedesc declarațiile de ambele părți, ale celor din PNL și PSD. Iar cel care a dat tonul părerilor că fiecare ar fi mai bine să meargă pe calea lui a fost Nicolae Ciucă, acesta anunțând zilele trecute că a deschis dialogul pentru o punere laolaltă a forțelor politice de dreapta, pentru un proiect politic care să vizeze o linie de abordare comună pentru campania electorală la prezidențiale și parlamentare. Întrebat, în condițiile acestor discuții cu forțele de dreapta, despre guvernarea alături de PSD, și după alegeri, șeful liberalilor mai că a dat-o cotită, acesta spunând că, în momentul de față, este prematură anticiparea rezultatelor alegerilor. Adevărul este că atât timp cât liberalii par că sunt cu picioarele în două bărci, e tot mai greu de crezut că vor merge alături de social-democrați, împărțind guvernarea, și după alegerile parlamentare. Iar de acest lucru pare, ușor-ușor, să fie convinși și cei de la PSD, europarlamentarul Mihai Tudose taxând serios declarațiile lui Nicolae Ciucă privind strategia acestuia, recent lansată, cu guvernarea de dreapta după alegerile din acest an. Astfel, punctând că visul liberalilor ar fi să guverneze, din nou, cu cei de la USR, Mihai Tudose a ținut să spună că n-ar fi rău ca liberalii și useriștii să-și asume, în mod egal, ”marile realizări” de data trecută, adică de pe vremea când s-au aflat la guvernare. ”Visul liberal e să guverneze cu USR. Să ne aducem aminte cum ei au trăit acest vis, care a fost coșmarul românilor, să dea miliarde de vaccinuri anti-Covid fără număr, să cumpere izolete, măști și tot ce le-a mai trecut prin cap, la ce prețuri au dorit”, a ținut să să-și expună punctul de vedere fostul premier Mihai Tudose, care nu a ratat să se refere și la ”semnarea celui mai jalnic PNRR, prezentat drept cel mai bun din galaxie!”.
În aceste condiții, este foarte clar! Când este vorba despre păstrarea puterii, cu greu două săbii, chiar și mai multe, care mai de care mai ascuțite, pot încăpea în aceeași teacă. Pe de altă parte, istoria recentă a arătat faptul că, în ciuda tuturor eforturilor, alianțele electorale formate pentru guvernare, considerate un soi aparte de struțo-cămile, n-au prea rezistat, orgoliile fiind cele care au dus la destrămarea lor. Or, și în cazul de față, tot orgoliile sunt cele care par să strice armonia între liberali și social-democrați, primii deja furând startul campaniei pentru prezidențiale, în contextul în care, deja, unii dintre miniștri, precum cel de la Cultură, se plânge că primește, cităm, ”bani cu țârâita”.
Partea cea mai tristă însă este că, dincolo de certuri, de tras sfori și de croit strategii pentru crearea unor anumite proiecte politice care, chipurile, să fie ceea ce i-ar trebui poporului și țării, politicienii ignoră cu totul realitatea. Acea realitate potrivit căreia numărul pensionarilor de lux a crescut în România, conform ultimelor date, numai luna trecută peste 11.000 de persoane primind pensie de serviciu, dintre care 900 sunt foști parlamentari. Să mai reamintim faptul că, în campania electorală de acum patru ani, s-a promis că pensiile speciale vor fi eliminate? Nu mai este cazul! Deja, unii dintre cei care își făcuseră din această promisiune chiar un titlu de glorie au fost reconfirmați pentru un nou mandat de europarlamentar. Este încă o dovadă că politicienii nu-și văd decât de propriul interes: funcțiile. Și ce funcții!