Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care reglementează posibilitatea depunerii petiţiilor anonime referitoare la fapte de hărţuire şi agresiune sexuală, acestea urmând să nu fie clasate, ci analizate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, citat de Agerpres.
De asemenea, Guvernul a discutat, în primă lectură, un proiect de hotărâre care prevede că sesizările privind astfel de fapte în mediul de învăţământ să poată fi depuse şi anonim pentru a fi analizate şi soluţionate, în măsura în care conţin indicii referitoare la faptele de hărţuire pe criteriul de sex sau moral.
“Fac referire acum la două proiecte de acte normative care se adresează evenimentelor care au ridicat foarte mult emoţia colectivă în ultima vreme în ceea ce priveşte hărţuirea din mediul universitar. Ei bine, un proiect de hotărâre analizat şi adoptat astăzi, în prima lectură, se referă la aplicabilitatea măsurilor în materie de prevenire şi combatere a hărţuirii şi în sistemul naţional de educaţie, astfel încât în relaţiile dintre profesor şi elev sau student să fie menţinută o cultură a interacţiunii bazată pe respect reciproc şi demnitate şi să fie descurajat fenomenul hărţuirii sexuale”, a precizat Constantin, după şedinţa Executivului.
Potrivit lui Mihai Constantin, în acelaşi timp, la pachet, Guvernul a adoptat miercuri şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea articolului 7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
Dacă în urma analizării petiţiilor rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de hărţuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, persoana responsabilă sau, după caz, preşedintele comisiei de primire şi soluţionare a cazurilor de hărţuire va avea obligaţia sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condiţiile Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.
El a mai precizat că proiectul de lege adoptat de Guvern se referă la orice fel de instituţie publică, nu numai la cele din învăţământul universitar sau preuniversitar.