Nicoleta Dumitrescu

Sunt contre din ce în ce mai multe și mai dese între liderii partidelor aflate acum la guvernare. Iar din data de 20 august a.c., odată cu anunțul oficial al liderului PSD, Marcel Ciolacu, că a luat decizia de a candida la funcția de președinte al României, acum, situația este și mai clară: dialogul dintre șefii PNL și PSD va purta eticheta competiției pentru cucerirea Cotrocenilor!
De la distanță, însă, comunicarea dintre cei doi seamănă a ruptură mai degrabă, în condițiile în care pare că niciunul dintre aceștia nu vrea să lase de-o parte supărarea, critica fiind aceea care primează mai ales în postările de pe paginile de socializare. Astfel, de pildă, chiar marți, în ziua în care Marcel Ciolacu a anunțat că va candida la funcția de președinte al statului, Nicolae Ciucă i-a criticat pe social-democrați – pe facebook, desigur – în legătură cu desemnarea comisarului european din partea României, precizând că aceasta, adică desemnarea, nu este atributul unui singur om, ci o decizie ce ar trebui luată în cadrul coaliției! Iar odată lansată atenționarea, liderul PNL nu a ezitat să strecoare și câteva săgeți către cei incriminați, în sensul că, făcând apel la… maturitatea politică, acesta a subliniat că ”PSD este adeptul unui joc care pare orientat mai mult către interesele proprii, punând dialogul pe ultimul plan”.
Cum, însă, în ședința de ieri a Guvernului a fost prevăzut să se stabilească inclusiv calendarul de acțiuni din perioada electorală a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, cele câteva luni care îi vor mai ține împreună la guvernare pe liberali și social-democrați vor reprezenta un adevărat test de rezistență, din partea ambelor părți. Oricum, de-acum încolo, va fi un fel de care pe care, fiecare minimizând contribuția celuilalt și considerând că doar el și numai el s-a străduit cel mai mult, indiferent de situație. Iar acest lucru este încă o dovadă a faptului că istoria se repetă, în sensul că ”struțo-cămilele” politice, puse la aceeași masă a puterii, nu pot face casă bună prea mult timp. Oare, în condițiile de față, vor mai rezista mult, unii lângă alții, cei de la PNL și PSD, având în vedere că de acum urmează adevăratele competiții, atât pentru Parlament, cât și pentru Cotroceni?!
Rămâne de văzut! Oricum, la cât de mult au tras unii și alții ca să-și împartă funcțiile, mai ales ministerele, e greu de presupus că, acum, la final de guvernare, din orgoliu, una dintre părți va fi dispusă să se despartă, de bună-voie, de putere. Un lucru este însă sigur: toți cei care deja au anunțat că numele lor se vor regăsi pe buletinele de vot la următoarele alegeri, cele prezidențiale și parlamentare, vor avea un singur scop: acela de a spune că, dacă ei vor fi cei aleși, se vor strădui să le fie mai bine tuturor românilor, să trăiască mai bine! Lozinci arhicunoscute, nu-i așa? Cu toate acestea, în perioada următoare, peste România se vor revărsa valuri-valuri de promisiuni, așa cum se întâmplă în anii electorali, cât să se creeze senzația că ei, politicienii, dețin formulele magice pentru… a trăi bine, firește!