Nicoleta Dumitrescu
Cum era de așteptat, începerea distribuirii deciziilor de recalculare a pensiilor către beneficiari a creat multă emoție, nu doar pensionarilor, ci și politicienilor. De ce și politicienilor? Pentru că, după ani de așteptare și promisiuni pe această temă, în sfârșit, și aceștia sunt martorii mult așteptatului eveniment. Un motiv în plus pentru a se lăuda, în ditamai anul electoral, că dacă nu ar fi fost ei și partidele din care aceștia fac parte, noua lege a pensiilor nu ar mai fi putut să intre în vigoare din prima zi a lunii septembrie 2024!
Oricum, deja, inclusiv pe rețelele de socializare, reprezentanții celor două partide care se află acum la guvernare sunt într-o reală întrecere în a-și revendica noua Lege a pensiilor, atât social-democrații cât și liberalii considerându-se, fiecare în parte, promotorii acestei mult așteptate inițiative. Concret, menționând că, în ultimii patru ani, sub guvernarea lor punctul de pensie a crescut cu 60%, cei de la PNL susțin că noua lege a pensiilor este ”o lege profund liberală, lucrată în mare parte în mandatul ministrei Raluca Turcan”, actul normativ mai fiind, printre altele, ”o reformă adevărată”, care aduce majorări pentru 82% dintre pensionarii României! De partea cealaltă, citind și el aceste mențiuni, făcute publice de liberali inclusiv pe pagina oficială de facebook a partidului, ieri, social-democratul Marius Constantin Budăi, în calitate de fost ministru al Muncii, s-a simțit obligat să riposteze la ceea ce a numit acesta drept… elanul de-a dreptul pionieresc al colegilor de alianță. Mai exact, acesta a ținut să reamintească unele dintre, cităm, ”faptele reale ale dumnealor”, adică ale liberalilor, pe tema majorării pensiilor. Astfel, reprezentantul PSD a ținut să precizeze faptul că în anul 2020 nu s-a acordat nicio majorare, situație care s-a repetat și în 2021, când ministrul Muncii și premierul erau liberali, iar în anul 2022, când acesta propunea, în calitate de ministru al Muncii, majorarea pensiilor, chiar liberalii i-au cerut demisia, mai mult decât atât, în 2023, la votarea Legii 360/2023, adică noua lege a pensiilor, erau liberali care anunțau că nu o vor vota!
Cum fostul ministru al Muncii, social-democratul Marius Constantin Budăi, evită chiar să-i mai nominalizeze pe liberali, spunându-le… dumnealor, e clar că recalcularea pensiilor creează o și mai mare distanță între PSD și PNL acum, pe final de guvernare, și în pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. Pe de altă parte, că relația dintre liderii celor două partide este una destul de tensionată s-a văzut atât din lungul șir de replici și declarații plecate de la publicitatea pe stâlpi a coperții cărții, încă neapărute pe piață, a lui Nicolae Ciucă, dar și din faptul că aceștia nu au mai fost văzuți, umăr lângă umăr, ca anul trecut, la Constanța, la Ziua Marinei.
Realitatea este însă că, oricât de mult ar mai trage de ea, relația dintre cele două partide care acum își împart guvernarea nu prea mai are cum să reziste, în contextul în care dumnealor, ei și ele, de la PSD și PNL, au planuri separate pentru următoarele două tururi de alegeri, extrem de importante.
Când fiecare încearcă să-și tragă spuza pe turta sa, în contextul în care campaniile electorale pentru Cotroceni și Parlament bat la ușă, e clar că iubirea cu forța dintre cele două partide nu va mai rezista, rămânând de văzut cine și când va face primul pas către ruptura oficială.