Riscul de cancer pulmonar este mai mare la bărbaţi, iar această situaţie reflectă în mare măsură o expunere crescută la factori cancerigeni de mediu şi de stil de viaţă, cum ar fi fumatul, a afirmat managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, care a menţionat că un studiu recent sugerează însă că şi alte aspecte joacă un rol important – poluarea şi imunitatea, potrivit Agerpres.
„Este evident în acest moment că riscul de cancer pulmonar este mai mare la bărbaţi, iar această situaţie reflectă în mare măsură o expunere crescută la factori cancerigeni de mediu şi de stil de viaţă, cum ar fi fumatul, deşi un studiu recent sugerează că şi alte aspecte joacă un rol important, cum ar fi poluarea şi imunitatea”, a transmis Mahler, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar.
Potrivit acesteia, există dovezi care indică un risc crescut de cancer pulmonar din cauza consumului de alcool şi cafea, de cele mai multe ori acest ultim factor de risc fiind asociat cu fumatul, dar şi date care evidenţiază rolul protector al consumului de ceai.
„Datele statistice actuale arată că o persoană din 20 va face cancer pulmonar dacă este în grupa de vârstă 65 – 84 ani, iar dacă vorbim de riscul de cancer pulmonar raportat la întreaga viaţă situaţia devine şi mai dramatică pentru că unul din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar. Datele sunt îngrijorătoare din perspectiva evoluţiei numărului de cazuri, pentru că se estimează că 21% din cauzele de deces atribuite cancerului să fie produse de cancerul bronhopulmonar atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, a subliniat managerul Institutului „Marius Nasta”.
În opinia sa, pentru persoanele din categoria la risc screeningul cancerului pulmonar reprezintă o soluţie şi presupune examen CT al toracelui cu doză mică radiaţii.
Beatrice Mahler a precizat că riscul este dat de fumatul zilnic a 20 de ţigări timp de minim 20 de ani, dacă fumătorul a depăşit vârsta de 55 de ani, iar acest risc se menţine până la 15 ani după abandonarea fumatului.
Ea a evidenţiat că perspectiva cancerului pulmonar se schimbă prin renunţarea la fumat şi adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos şi prin realizarea de controale periodice la medic care înseamnă depistarea precoce a cancerului pulmonar, mai ales pentru persoanele aflate în grupele de risc.