O echipă de biologi, veterinari şi pescari din Brazilia au capturat pentru scurt timp delfini rari de apă dulce în Amazon pentru a le studia sănătatea, în speranţa de a evita repetarea decesului a sute de astfel de mamifere anul trecut din cauza secetei severe, a relatat Agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Delfinii au fost aduşi pe ţărm pentru analize de sânge şi alte examinări şi apoi au fost eliberaţi în lacul Tefe din bazinul Amazonului după ce oamenii de ştiinţă şi-au încheiat activitatea, care a inclus inserarea unui microcip pentru a le monitoriza comportamentul prin satelit.
Pescarii au avut grijă să nu rănească o femelă delfin adultă în timpul capturării şi au ţinut-o aproape de puii ei pentru a evita stresarea animalelor. „Ea s-a relaxat şi am putut face toate testele. Părea sănătoasă”, a declarat Miriam Marmontel, şefa proiectului de la Institutul Mamiraua pentru Dezvoltare Durabilă, care a planificat expediţia pentru capturarea temporară a până la 20 de delfini. Munca a implicat prelevarea unei mostre pentru o biopsie, pentru a determina dacă există contaminanţi în grăsime şi ataşarea unui microcip pe spate, care permite cercetătorilor să îi urmărească mişcările, adâncimea la care înoată şi chiar să determine de la distanţă temperatura apei.
Anul trecut, ca urmare a celei mai lungi secete din istoria pădurii tropicale amazoniene, provocată în parte de schimbările climatice, au fost găsite cadavrele a peste 200 de delfini de râu în lacul Tefe, care este format de un afluent al râului Amazon.
Nivelul scăzut al râului în timpul secetei a încălzit apa la temperaturi care erau intolerabile pentru delfini, spun cercetătorii. De asemenea, mii de peşti au murit în cursurile de apă din Amazon din cauza lipsei de oxigen din apă.
Delfinii de pe râul Amazon, mulţi având o culoare roz izbitoare, sunt o specie unică de apă dulce care se găseşte doar în râurile din America de Sud şi sunt una dintre puţinele specii de delfini de apă dulce rămase în lume. Ciclurile lente de reproducere fac ca populaţiile lor să fie deosebit de vulnerabile la ameninţări.
Marmontel a declarat că speră să afle cauza deceselor de anul trecut înainte de începerea sezonului secetos din acest an în regiunea Amazonului, astfel încât cercetătorii să poată reacţiona mai rapid. „Ne propunem să aflăm mai multe despre sănătatea delfinilor într-un moment în care nivelul apei începe să scadă şi temperaturile încep să crească, astfel încât să putem identifica schimbările şi să ştim dacă acestea se datorează temperaturilor mai ridicate sau unei toxine sau unui poluant din apă”, a declarat ea pentru Reuters.
Proiectul a fost sprijinit de National Marine Mammal Foundation din California, ai cărei cercetători au contribuit la efectuarea examinărilor cu ultrasunete ale delfinilor.
Marmontel a declarat că majoritatea delfinilor care au pierit anul trecut se aflau în Lacul Tefe, preferat de delfini. Apa lacului a atins 40,9 grade Celsius în timpul secetei din 2023, cu peste 10 grade mai mult decât media pentru acea perioadă a anului. Apa are acum 30 de grade Celsius, a declarat Ayan Fleischmann, cercetător în geostiinţe la Institutul Mamiraua.
Ecologiştii au atribuit condiţiile neobişnuite schimbărilor climatice, care fac secetele şi valurile de căldură mai probabile şi mai grave. Rolul încălzirii globale în seceta de anul trecut din Amazon este neclar, deoarece şi alţi factori, cum ar fi fenomenul meteorologic El Nino, ar putea juca un rol.