George Marin
Intrat după pauză în precedentele două partide din această ediție de campionat, finlandezul Tomi Jyry a fost desemnat titular pe postul de mijlocaș defensiv dreapta în formula 1-4-2-3-1 trimisă pe teren de Mehmet Topal în „Primvs Derby”, meciul clasic împotriva Rapidului. Aparatul cu Raze Pix nu a scăpat ocazia de a-l supune plăcii radiografice pe finlandez. Impresia lăsată pe placă a fost aproape identică aceleia rămasă întipărită după ultima radiografie colectată la meciul cu UTA, în play-out – ul campionatului trecut, atunci când l-am numit pe finlandez „Un mic Paavo Nurmi (n.n. multiplu medaliat olimpic cu aur pentru Finlanda la alergări de medie și mare distanță) care stăpânește și alegarea sferei”.
Dacă la meciul menționat mai înainte, contra UTA, Jyry a fost constrâns la un joc mai rigid din punct de vedere tactic, finlandezul a prezentat un regim mai variat contra Rapidului. Cea mai importantă mișcare a fost cvasipermanenta schimbare de locuri cu colegul său de linie defensivă, excelentul Keita, francezul fiind mult mai disciplinat tactic și mai eficient decât în meciul cu Dinamo. Atâta vreme cât a acționat în partea dreaptă, Jyry l-a avut în marcaj pe Petrila, în timp ce în stânga Gojković i-a fost adversar. Petrila nu a mișcat, finlandezul câștigând mingi extrem de importante în fața speranței rapidiste (min. 61) ori blocându-i posibilitățile de acțiune (min. 74). Cât îl privește pe Gojković, și el a fost blocat de petrolist. În plus, rapidistul a terminat meciul mai repede (min. 88) fiind eliminat după ce l-a lovit pe Jyry, care a stat câteva minute bune în afara jocului pentru a i se opri sângerarea și a-și schimba întreg echipamentul în văzul tribunelor.
Numărul de pase executate de Jyry pare mic. Așa este. Jyry nu a pus piciorul pe minge timp de zece minute după reluare! Dar, atenție!, el a jucat fotbal. În acest răstimp, Jyry a pierdut un duel la cap – fizicul nu îl ajută, evident – dar a blocat culoare de pasă sau de pătrundere. Lucru pe care l-a făcut și în prima parte, alături de suplinirea coechipierilor surprinși de fază în afara zonei lor, Ricardinho fiind cel mai adesea aflat în asemenea situație. Aruncând încă o privire către cifrele din tabel, se poate observa numărul mare de recuperări, de baloane ale nimănui care au ajuns la finlandez. Are Jyry vreun magnet special? Nu! Are știința plasamentului. I se mai adaugă intuiția jocului, știința acoperirii spațiilor, mobilitate, capacitate de efort și, desigur, o tehnică de un nivel remarcabil. Pe lângă aceste calități enumerate, nu trebuie uitate clarviziunea în joc, finlandezul știind să deschidă jocul în zone libere, și nici îndrăzneala de a da pase angajante.
Până în acest punct, radiografia actuală pare aproape trasă la indigo cu precedenta amintită în debutul acestui material. Însă, la meciul contra Rapidului, au fost două majore puncte negre în dreptul lui Jyry, dintre care cel puțin unul putea să fie soldat cu gol rapidist. Neînțelegerea cu Denis Radu în respingerea balonului a dus la un șut periculos, deviat în corner de Zima (min. 2). Urmarea unui alt corner avea să trimită spectrul infarctului prin tribune. Burmaz a trimis în bară, dar poziția atacantului rapidist a fost favorizată de plecarea târzie a lui Jyry de la bara pe care o păzea (min. 5). Astfel, atacantul bucureștenilor a fost menținut în joc și doar șansa a făcut ca bara să îl facă pe irlandezul antrenor al Rapidului să molfăie la final, printre dinți, acuze la adresa arbitrului, dar și la adresa atacanților săi. Din fericire, situația a fost singulară, la toate celelalte cornere rapidiste Jyry părăsind rapid zona careului propriu, la fel de rapid precum s-a repliat după acțiunile petroliste.
Toată lumea știe clișeul cu Shakespeare: totul e bine când se termină cu bine. Dar, chiar și cu scăpările din debutul meciului, Jyry a dovedit că și-a meritat postul de titular.