F.T.
Potrivit statisticilor centralizate la nivelul poliţiei prahovene, în perioada ianuarie-iulie 2024, polițiștii prahoveni au fost solicitaţi să intervenină la 3.988 de semnalări privind violența domestică, dintre acestea 1.859 în mediul urban și 2.129 în mediul rural.
«În ceea ce privește autorii infracțiunilor comise în contextul violenței domestice, din totalul de 648 de autori identificați, 563 sunt bărbați, 81 sunt femei, iar 4 sunt minori.
Cele mai multe infracțiuni constatate au fost: lovirea sau alte violențe -345 de fapte, abandon de familie-107, infracțiuni prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice- 61, amenințarea-57, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului-21», informează IPJ Prahova într-un comunicat de presă.
De asemenea, aceeaşi sursă mai precizează faptul că în urma analizării situațiilor statistice s-a observat că victimele infracțiunilor comise în contextul violenței domestice sunt cu preponderență femei.
«Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, s-a constatat că în 185 de cazuri, erau fiu/fiică, în 177 de cazuri erau soț/soție sau foști soți, în 159 de cazuri actuali sau foști parteneri, în 61 de cazuri, victimele au fost părinți sau tutori legali ai agresorului, iar în 95 de cazuri victima și agresorul se aflau în alte relații de familie», mai detaliază reprezentanţii IPJ Prahova.
De asemenea, în perioada menţionată, oamenii legii au dispus 17 măsuri de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în cadrul ordinelor de protecție provizorii. Totodată, în contextul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe asupra unui membru de familie, au fost dispuse 23 de măsuri preventive, dintre care 9 de arest preventiv, un arest la domiciliu, 3 control judiciar și 10 rețineri. Ce-ar mai fi de comentat, în condiţiile în care poliţia prahoveană scrie: «În concluzie, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, numărul de fapte de violență domestică sesizate în primele 7 luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară a anului 2023, a crescut cu 12,19%».
Poate, doar de întrebat: «Ce s-a-ntâmplat cu tine, ce s-a-ntâmplat cu noi?».