Potrivit unui studiu publicat în prestigioasa revistă “Nature Medicine”, câteva zeci de mii de oameni au murit din cauza căldurii în 2023 pe Bătrânul Continent, potrivit Euractiv.ro, care citează RADOR RADIO ROMÂNIA.
Cifrele indică, în ciuda tuturor lucrurilor, că are loc o adaptare socială la caniculă, scrie publicația elvețiană Le Temps.
Peste 47.000 de oameni au murit din cauza căldurii în Europa anul trecut, a doua cea mai mare cifră de când au început astfel de calcule în 2015. Potrivit unui studiu publicat luni, aceasta arată că a avut loc o adaptare socială la caniculă. Fără măsuri de adaptare, mortalitatea ar trebui să fie cu 80% mai mare, potrivit acestei modelări publicate luni în revista Nature Medicine.
În rândul persoanelor de peste 80 de ani, numărul deceselor ar fi chiar de două ori mai mare fără măsuri adecvate. Aceste măsuri includ, de exemplu, îmbunătățiri în domeniile îngrijirii sănătății, protecției sociale și stilului de viață, progrese în sănătatea ocupațională și construcții, o mai mare conștientizare a riscurilor, precum și strategii mai eficiente de comunicare și avertizare timpurie.
“Rezultatele noastre arată că procese de adaptare socială la temperaturi ridicate au avut loc în acest secol, reducând semnificativ vulnerabilitatea legată de căldură și povara mortalității în ultimele veri, în special în rândul persoanelor în vârstă”, a spus Elisa Gallo, citată într-un comunicat de presă pe acest subiect.
Cercetătoarea de la “Institutul de Sănătate Globală din Barcelona” este autorul principal al studiului.
Echipa a folosit datele privind mortalitatea de la Oficiul European de Statistică (Eurostat) privind 96 de milioane de decese pentru a estima ponderea mortalității cauzate de căldură în 2023, pentru 823 de regiuni din 35 de țări europene. Conform acestor estimări, anul trecut au fost 47.690 de decese cauzate de căldură în Europa. Această cifră nu a fost depășită decât în 2022.
Dacă luăm în considerare populația, țările cu cele mai mari rate de mortalitate sunt în sudul Europei: Grecia (393 decese la un milion de locuitori), Bulgaria (229), Italia (209) și Spania (175) ocupă astfel primele patru locuri în estimare.
În Elveția, potrivit studiului, această rată a fost de 34 de decese la un milion de locuitori. În total, cercetătorii au estimat numărul de decese cauzate de căldură anul trecut în Elveția la 294. Potrivit Oficiului Federal pentru Mediu (OFEN), totuși, cifrele pentru Elveția sunt mai mari din cauza metodelor de estimare diferite. În vara anului 2023, FOEN a atribuit căldurii 542 de decese, după cum se indică pe site-ul său.Și pentru Elveția, există indicii că societatea s-a adaptat parțial la căldura tot mai mare.