Peste un milion de pensionari nu vor putea obţine adeverinţele de vechime, pentru că sunt prea scumpe, atrage atenţia Blocul Naţional Sindical (BNS), organizaţie care solicită Arhivelor Naţionale consultări urgente pentru stabilirea unor tarife accesibile pensionarilor, potrivit Agerpres.
“Blocul Naţional Sindical (…) lansează un apel public către Arhivele Naţionale ale României pentru a iniţia de urgenţă consultări cu operatorii economici autorizaţi, în vederea stabilirii unor tarife accesibile pentru accesarea serviciile de arhivare destinate pensionarilor din sistemul public de pensii (…) BNS consideră că este inacceptabil ca pensionarii din România, care deja se confruntă cu dificultăţi economice, să fie împiedicaţi să îşi valorifice drepturile legale din cauza unor tarife uriaşe pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor! De exemplu, tariful pentru obţinerea unei adeverinţe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăşi 2.800 lei, fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Cei mai afectaţi vor fi însă, pensionarii care câştigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Concret, peste 1,1 milioane de români vor fi puşi într-o situaţie extrem de dificilă întrucât situaţia financiară în care se află nu le permite să facă demersurile necesare pentru obţinerea adeverinţelor de vechime», susţin reprezentanţii sindicali, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, dacă un pensionar din cinci ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime, se poate discuta la nivel naţional de o afacere de jumătate de miliard de euro.
În acest context, BNS atrage atenţia asupra faptului că, în conformitate cu noile dispoziţii introduse prin Legea nr. 237/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 22 iulie 2024, competenţa de a stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizaţi revine Arhivelor Naţionale ale României.
Începând cu data de 1 septembrie 2024 va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activităţii desfăşurate.