Un aport excesiv de zahăr crește riscul de boli cronice și accelerează semnele îmbătrânirii la nivel celular, potrivit unei noi cercetări publicate în revista JAMA Network Open , citată de Hotnews.
Pe de altă parte, cercetările au demonstrat că o dietă sănătoasă, cu un conținut ridicat de nutrienți și scăzut în zaharuri adăugate, are efectul opus. O astfel de alimentație de calitate superioară a fost asociată cu încetinirea semnelor îmbătrânirii ­epigenetice. Astfel, impactul pozitiv al ­alimentației sănătoase și efectele negative ale zahărului par să fie independente unele de celelalte, subliniind importanța evaluării ambelor aspecte ale dietei în contextul sănătății și procesului de îmbătrânire.
„Rezultatele studiului nostru se aliniază cu cele existente deja în literatura generală de ­epidemiologie nutrițională, care identifică zaharurile adăugate ca fiind asociate cu boli cronice, precum tulburările cardiometabolice, cancerul și procesele conexe, precum inflamația. Toate aceste aspecte au legătură cu îmbătrânirea și reprezintă o manifestare a uzurii corpului de-a lungul timpului,” a declarat dr. Dorothy Chiu, cercetător postdoctoral la UCSF Osher Center for Integrative Health, din SUA și autor principal al studiului, pentru Healthline.
Dr. Heidi J. Silver, profesor de cercetare în medicină la Vanderbilt University Medical Center, din SUA, care nu a fost implicată în studiu, a menționat că deși descoperirile actuale nu stabilesc o relație de cauzalitate între alimentație și îmbătrânire, îmbunătățirea calității generale a dietei ar putea contribui la încetinirea modificărilor epigenetice legate de vârstă sau mediu.