Deși nu există încă dovezi concludente legate de beneficiile și riscurile acestei terapii, unele studii spun că terapia Reiki este considerată mai bună decât placebo și că are potențial ca terapie complementară. Cert este că terapia Reiki este non-invazivă și ajută oamenii să se relaxeze, ameliorează durerea și reduce stresul, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Terapia Reiki, o metodă de vindecare holistică care a câștigat popularitate în ultimele decenii, își are rădăcinile în Japonia secolului al XIX-lea. Mikao Usui este cel care a făcut cunoscută această terapie, după ce a creat o tehnică numită „sistemul usui de vindecare naturală”. Această formă de Reiki a devenit stilul predominant practicat în întreaga lume. Ea combină elemente de relaxare, meditație și vindecare energetică pentru a ajuta la restabilirea echilibrului corpului, minții și spiritului.
Reiki reprezintă un sistem de vindecare alternativă, bazat pe ideea că un flux de energie vitală (cunoscut sub numele de „Ki” sau „Chi) circulă prin corpul nostru și ne susține sănătatea fizică și mintală. Termenul „Reiki” provine din limba japoneză, unde „Rei” înseamnă „universal”, iar „Ki” se referă la „energia vitală”. Practicanții Reiki utilizează atingeri blânde prin plasarea mâinilor pe diferite părți ale corpului pentru a canaliza și transfera energia vindecătoare.
În timpul unei sesiuni de Reiki, persoana se întinde pe o masă de masaj (complet îmbrăcată), ori stă așezată sau chiar în picioare, în timp ce terapeutul Reiki își plasează mâinile pe anumite zone ale corpului. Scopul acestui masaj este de a înlătura blocajele energetice și de a stimula capacitatea de autovindecare a organismului. Conform filozofiei Reiki, energia universală care există în jurul și în interiorul nostru este sursa vitalității și a echilibrului. În timpul unei sesiuni de terapie Reiki, terapeutul acționează ca un intermediar care canalizează această energie și o transmite prin atingerea ușoară sau prin plasarea mâinilor deasupra corpului. Terapeutul nu „oferă” propriile lui energii, ci este un canal prin care energia universală este direcționată către persoana care primește tratamentul.
Cercetătorii nu au depistat exact modul în care funcționează această energie – sau dacă există, dar studiile sunt în desfășurare.
În timpul unei sesiuni de Reiki, care durează între 45 și 90 de minute, persoanele pot experimenta o stare profundă de relaxare, o senzație de căldură sau furnicături în zonele unde practicantul aplică mâinile. Deși aceste efecte sunt subiective și pot varia, mulți oameni găsesc terapia Reiki ca fiind reconfortantă și liniștitoare.
În ceea ce privește cercetările științifice asupra terapiei Reiki, există o lipsă de dovezi concludente care să ateste eficacitatea sa în tratarea afecțiunilor medicale specifice. În general, studiile privind Reiki au fost criticate pentru metodologia lor slabă, dimensiunea redusă a eșantioanelor și pentru lipsa grupurilor adecvate de control.
Cu toate acestea, mulți practicanți și beneficiari ai terapiei Reiki susțin că au experimentat beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și sporirea stării generale de bine. Terapia Reiki însă nu trebuie considerată un înlocuitor al tratamentelor medicale tradiționale, ci mai degrabă o completare a acestora. De altfel, o revizuire a 13 studii despre această terapie, publicată în 2017, arată că terapia Reiki este mai bună decât placebo și că are potențial ca terapie complementară.
Unul dintre marile avantaje ale terapiei Reiki este că aceasta este o metodă non-invazivă. Fiind o tehnică non-medicală, nu există efecte secundare majore raportate. Deși nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficacitatea sa în tratarea afecțiunilor specifice, mulți oameni au raportat beneficii în relaxare și reducerea stresului. Iar studiile susțin acest lucru.
Un program academic al unui centru de cercetare al cancerului a constatat că aproape 82% dintre persoanele bolnave de cancer care au experimentat sesiuni Reiki au simțit mai puțină suferință, anxietate, depresie, durere și oboseală. Deși aceste efecte s-au dovedit a fi doar pe termen scurt, cercetătorii au remarcat că este nevoie de studii de dimensiuni mai mari și de protocoale de tratament standardizate pentru a dovedi că Reiki este benefic pentru ameliorarea durerii și reducerea anxietății.
Un mic studiu pilot asupra unor bărbați (54 de bărbați cu o medie de vârstă de 64 de ani) care au fost supuși tratamentului cu radiații pentru cancer de prostată a constatat că terapia Reiki poate crește nivelul de relaxare la acești pacienți. Cei care erau neliniștiți înaintea tratamentului cu radiații au fost mai puțin afectați de anxietate după ce au beneficiat de unul sau două tratamente complementare cu terapia Reiki. Aceștia au declarat că au simțit și o ameliorare a bunăstării emoționale.
Un studiu despre somnul profesioniștilor din domeniul asistenței medicale a demonstrat că intervenția Reiki a avut un impact pozitiv asupra calității somnului îngrijitorilor din sistemul medical. Efectele au fost măsurate după șase sesiuni săptămânale de Reiki, din septembrie 2019 până în martie 2020.
Reiki este o terapie complementară care folosește atingerea blândă pentru a stimula energia din corp cu scopul de a vindeca corpul și mintea. Deși limitate, cercetările arată că terapia Reiki este considerată sigură. Cu toate acestea, unii oameni care au experimentat terapia raportează slăbiciune, dureri de stomac sau de cap, precum și ușoare tulburări emoționale.