Luiza Rădulescu Pintilie

Hipertermii severe, cauzate de temperaturile insuportabile din ultimele zile, dar și cazurile în creștere de Covid, suprapuse peste cazuistica obișnuită – din care nu lipsesc accidentele rutiere, unele deosebit de grave, cu număr mare de victime, sau violența domestică- au determinat o creștere semnificativă a numărului solicitărilor adresate Serviciului de Ambulanță Județean Prahova, precum și a pacienților aduși la departamentul de Primiri-Urgențe al Spitalului Județean Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești. Tendința de evidentă creștere respectă, de altfel, și în Prahova tendința întregistrată la nivel național, unde peste 70 la sută din totalul celor mai mult de două mii de misiuni ale echipajelor de intervenție înregistrate pe parcursul a 24 de ore au vizat acordarea asistenței medicale de urgență.
Ca urmare, după cum ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al SAJ Prahova, dl George Duță, în ultimele trei zile, media adresabilității zilnice a crescut de la 220-230 de solicitări la 380 de solicitări, inclusiv pentru preluarea unor persoane aflate în locuri publice (parcarea unui mare centru comercial, de exemplu) și a căror stare de sănătate a fost influențată negativ de temperaturile caniculare. De altfel, în mai mult de jumătate dintre situații s-a impus transportarea la spital a persoanelor respective, pentru a beneficia de supraveghere medicală și tratament de specialitate. Pentru celelalte s-a acordat asistență medicală la fața locului și s-a instituit tratament la domiciliu, existând însă și cazuri în care unele persoane au refuzat să fie preluate și transportate la spital. La rândul său, medicul coordonator al departamentului UPU al celui mai mare spital din județ, doamna dr. Violeta Tănase, ne-a precizat că mai ales în ultimele seri și pe timpul nopților s-a constatat o creștere a adresabilității, mai ales din partea celor care au venit ”pe picioare” și care au evitat pe timpul zilei să iasă din case. În consecință, media zilnică a celor 230-240 de prezentări de dinaintea valului de temperaturi record a trecut deja de 300.
În cea mai mare parte, pacienții au prezentat afecțiuni cardiace decompensate, agravate pe același fond al temperaturilor caniculare, dar și hipertermii severe, cu valori ale temperaturii corpului ce au urcat până la 42 de grade, afectând grav starea de sănătate, așa cum s-a întâmplat în cazul unei persoane în vârstă de 92 de ani, care locuiește singură într-o casă lipsită de condiții de climatizare corespunzătoare.
În paralel, se constată și o creștere a numărului de îmbolnăviri de Covid, înregistrându-se, cum nu s-a mai întâmplat de mult timp, chiar și zece cazuri depistate pozitiv într-o singură zi, inclusiv cu forme grave ce au impus intubarea pacienților respectivi. Ceea ce face și mai îngrijorătoare toată această situație este faptul că, după cum ne-a mai confirmat interlocutoarea noastră, fondurile acordate departamentului UPU pentru acest an au fost consumate și, în același timp, continuă să se manifeste deficitul de medici. Mai mult decât atât, din această ultimă perspectivă nici nu se întrevede o îmbunătățire a situației, numărul mare de cazuri, dar și gravitate și complexitatea acestora făcând ca unitatea medicală să nu fie una spre care vin medici, ci din care aceștia pleacă, în special spre rețeaua medicală privată. Așa se face că în aceste ultimele zile au existat dificultăți în a acoperi liniile de gardă în specialități precum Interne, Neurologie, Urologie, ORL, Gastroenterologie și, în anumite momente, chiar Cardiologie.