Nicoleta Dumitrescu

Pentru că tot este an electoral, aleșii neamului vor să demonstreze că pot face dovada, printre altele, și a artei ­…sacrificiului. Confirmarea a venit chiar ieri când, pe Cod roșu de căldură extremă, s-au întors forțat la lucru, din vacanța de vară, Camera Deputaților fiind convocată în sesiune extraordinară pentru modificarea legii vânătorii, în vederea stabilirii metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea atacurilor de urs asupra persoanelor. Convocarea deputaților s-a făcut la solicitarea premierului, dată fiind tragedia, de acum o săptămână, din Bucegi, când o tânără și-a pierdut viața după ce a fost atacată, pe un traseu turistic, de urs.
Fiind ultima vacanță de vară, întrucât actualii senatori și deputați își vor încheia mandatul peste câteva luni, pe 1 Decembrie a.c. urmând să fie ales următorul continget, pentru următorii patru ani, de bună seamnă că aceia care-și mai doresc încă un mandat deja își freacă mâinile de bucurie. De ce? Pentru că vor avea încă o temă adăugată la lista pe care scrie, cu majuscule, ”Lucruri bune făcute pentru cetățeni!”. Oricum, odată fixat calendarul și pentru următoarele două tururi de alegeri, prezidențiale și parlamentare, politicienii vor încerca să treacă pe agenda priorităților, în ideea identificării de soluții imediate, problemele cu care se confruntă cetățenii României, așa cum le place acestora, atât de mult, să se laude.
Așa se face că, în această vară, oricărei situații care va apărea, considerată a fi cu caracter de urgență, politicienii se vor da peste cap, la propriu, pentru a-i găsi o rezolvare, că doar acesta este și rolul lor, de altfel, acela de a lucra pentru popor! Astfel, cei care doresc ca numele lor să fie trecut pe listele cu candidați ce apoi se vor regăsi pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în prima zi a lunii decembrie, deja au intrat în…vara transformărilor! Ce presupune asta? Presupune ca oricine care deja se vede intrând pe ușile de la Casa Poporului din București să spună ”da” la orice convocare și la orice inițiativă venite din partea șefului de partid, de a deveni mai uman, de a se strădui să-și arate, mai des, latura sensibilității la suferințele celor mulți, confirmată, dacă este cazul, și prin ștergerea lacrimilor ivite în colțul ochilor. Înseamnă să strângă mai des mâini muncite și de a face semnul crucii prin biserici și mănăstiri, toate acestea, obligatoriu, fiind făcute publice, evident, și pe rețelele de socializare, având în vedere că, pentru un eventual vot, orice like sau inimioară, adăugate la comentariile postărilor de pe facebook, contează!
Și câte nu contează când vine vorba despre pregătirea campaniilor electorale aducătoare de voturi! Contează inclusiv să-ți dai cu părerea despre tot și despre toate, doar ca să se audă de tine, de numele tău, să fii auzit și remarcat. Importantă este atingerea țelului, adică accederea în Parlament, pentru că, după aceea, nimic nu mai contează! Iar faptul că nimic nu mai contează au demonstrat mai ales parlamentarii care, trăgând linie după aproape patru ani de mandat, au deschis gura doar la …depunerea jurământului în funcția de senator sau de deputat, iar după aceea au tăcut mâlc, fără să aibă trecută în dreptul activității de parlamentar nicio inițiativă legislativă. Însă, leafa de parlamentar a mers înainte, așa cum au mers înainte și toate beneficiile care au decurs din statutul de ales ales al neamului!