• Toate actele adiționale – parafate de oamenii lui Iulian Dumitrescu după alegerile din 9 iunie

Violeta Stoica

Trei acte adiționale la contractul de realizare a centurii orașului Comarnic au fost semnate într-un interval de circa o lună, toate – întâmplător sau nu – după alegerile locale din 9 iunie. Anul trecut, în luna mai, a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiție pompos denumit ”Acces rutier complementar descărcare A3 – Comarnic”, mai pe înțelesul tuturor o șosea cu două benzi de circulație care se dorește a fi centura ocolitoare a orașului cu cele mai mari probleme de trafic de pe Valea Prahovei – Comarnic.
În urma licitației la care s-au înscris patru firme sau asocieri de firme, Consiliul Județean Prahova condus de liberalul Iulian Dumitrescu (de acum fostul președinte al CJ) a desemnat asocierea Frasinul – Artehnis drept câștigătoare a contractului de 236,74 milioane de lei fără TVA, contract parafat în luna mai 2023. O valoare mai mică decât cea estimată inițial. Însă, în interval de circa o lună, adică între 13 iunie – 2 iulie 2024, valoarea contractului a crescut cu o sumă destul de importantă, respectiv cu circa 7,8 milioane de lei fără TVA.
Astfel, de la 236,74 milioane de lei valoarea contractată la licitație a ajuns la 244,6 milioane de lei.
Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, un prim act adițional prin care a crescut valoarea contractului la 242,57 milioane de lei a fost semnat imediat după alegerile locale din 9 iunie, anunțul fiind publicat în SEAP pe 13 iunie. Pe 20 iunie, în SEAP apare o a doua modificare a valorii contractului, la 243,5 milioane de lei, iar o a treia modificare, anunțată în SEAP pe 2 iulie, a suplimentat din nou valoarea contractului, care a ajuns la 244,6 milioane de lei.
Săptămâna trecută, o nouă mișcare discutabilă a fost făcută de conducerea actuală a Consiliului Județean Prahova, respectiv de liberalul Dumitru Tudone, vicepreședintele cu atribuții de președinte și mâna dreaptă a lui Iulian Dumitrescu: s-a prezentat în fața consilierilor județeni cu un proiect de hotărâre (adoptat, de altfel), prin care a crescut la 502 milioane de lei inclusiv TVA valoarea totală a investiției pentru centura Comarnic. În decembrie 2022, această valoare fusese aprobată la 341,38 milioane de lei, ceea ce înseamnă că într-un an și jumătate obiectivul respectiv și-a mărit scriptic valoarea cu 160 de milioane de lei inclusiv TVA.
Proiectul construirii centurii Comarnic, un drum de 5,9 kilometri, a fost preluat de către Consiliul Județean Prahova după ce, pe 7 decembrie 2022, s-a semnat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Prahova și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, document potrivit căruia administrația publică județeană urma să construiască drumurile necesare descongestionării circulației din zonele centrale ale orașelor Comarnic, Bușteni și Azuga, iar Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, urma să finanțeze aceste lucrări din fonduri europene, respectiv din Programul Operațional de Transport 2021-2027.
Toate licitațiile pentru proiectare și execuția ­lucrărilor au fost organizate de Consiliul Județean Prahova, instituție responsabilă pentru procedurile de achiziție.