Ieri, Guvernul suedez şi-a anunţat intenţia de a înăspri criteriile de reîntregire familială şi de a le alinia dreptului european, etapă suplimentară în “schimbarea de paradigm” ce are ca scop reducerea drastică a imigraţiei, transmite AFP.
“Dreptul la viaţă familială este un drept fundamental, însă regulile actuale sunt mai generoase” decât prevederile minime impuse de legislaţia UE şi angajamentele internaţionale ale Suediei, a declarat ministrul migraţiilor, Maria Malmer Stenergard, într-o conferinţă de presă împreună cu Democraţii Suediei (SD), partidul de extremă dreapta care susţine guvernul.
Executivul va începe o examinare a legii pentru a schimba condiţiile, mai ales cele privind veniturile, de acordare a permisului de şedere membrilor de familie ai unui cetăţean străin rezident legal în Suedia.
“Cercul membrilor familiei ce pot beneficia de un permis de şedere trebuie revăzut şi limitat”, a adăugat în conferinţa de presă Ludvig Aspling, purtător de cuvânt al SD în problemele migraţiei.
Pentru a dovedi înrudirea acestor persoane, mai ales în cazul copiilor, guvernul vrea să examineze posibilitatea de a recurge în mod sporit la teste ADN.
Din anii 1990, Suedia a primit un mare număr de imigranţi, proveniţi mai ales din zone de conflict, în special fosta Iugoslavie, Siria, Afganistan, Somalia, Iran şi Irak.
Liderul conservatorilor, Ulf Kristersson, care a acces la putere în octombrie 2022 formând un bloc majoritar cu sprijinul SD, s-a angajat să combată imigraţia şi criminalitatea.
Termenul pentru finalizarea anchetei lansate ieri de guvern este 25 ianuarie 2025.
Anunţul guvernului suedez survine într-un context european în care cele 27 de state membre ale UE trebuie să îşi pregătească până în decembrie planurile de punere în aplicare a pactului privind migraţia şi azilul, o amplă reformă care înăspreşte controlul imigraţiei şi facilitează returnarea solicitanţilor de azil respinşi.