Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi – 14.3%, de liderul SOS România Diana Şoşoacă – 13.4%, liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro și preluat de Hotnews.Aproape trei sferturi dintre români spun că în mod cert vor merge la vot.
Sondajul INSCOP vine la o zi după un sondaj CURS în care Marcel Ciolacu era cotat cu cele mai multe intenții de vot – 30%, urmat de Nicolae Ciucă -20% și Mircea Geoană 17%. CURS este deținut de Iosif Buble, proprietar al site-ului stiripesurse.ro și soțul deputatei PSD Diana Tușa.
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot şi 10 „sigur da” voi merge la vot, 6,2% dintre români au ales 1, 0,2% au ales 2, 0,5% au ales 3, 0,8% au ales 4, 5% au ales 5, 1.8% au ales 6, 3,2% au ales 7, 4.4% indică 8, 3,9% – 9 şi 73, 4% – 10. 0,6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.
Votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cele cu educaţie superioară şi “gulerele albe” declară într-o proporţie mai mare decât media că vor merge cu siguranţă la vot.
Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85,8% din total eşantion), 26,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană – independent (comparativ cu 23,7% în mai 2024), 17,8% pentru Marcel Ciolacu – PSD (18,2% în mai), 14,3% pentru Elena Lasconi – USR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8,6% din opţiuni), iar 13,4% pentru Diana Şoşoacă – SOS Romania (12,5% în mai). Pentru Nicolae Ciucă – PNL ar opta 11,9% dintre alegători (11,5% în mai), pentru George Simion – AUR 11,2% (13,5% în mai), iar pentru Kelemen Hunor – UDMR 3,4% (5,5% în mai). 1,2% spun că ar vota alt candidat (0,8% în mai). Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat în sondajul din luna iunie.
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, 63,7% dintre respondenţi care au ales un candidat ar vota cu Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36,3% cu liderul PSD.
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 63,7% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36,3% pe liderul PNL.
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, 54,6% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PSD, iar 45,4% pe liderul PNL.
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale între Mircea Geoană şi Elena Lasconi, 66,2% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 33,8% pe lidera USR.
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, 58% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 42% pe lidera USR.
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, 51,6% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PNL, iar 48,4% pe lidera USR.
Elena Lasconi se înscrie pe un culoar mai bun decât fostul preşedinte USR.
„Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale surprinde o serie de modificări ale opţiunilor în condiţiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat deoarece a anunţat că se retrage din viaţa politică activă. În aceste condiţii, clasamentul suferă anumite modificări.
Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul preşedinte USR, având şi un potenţial de creştere în condiţiile unei notorietăţi semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaţilor care ating în majoritatea lor notorietăţi de 90% sau peste acest procent”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de ­INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19-27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.