Sindromul de oboseală cronică este diferit de oboseala normală și nu atât de frecvent. Când intervine oboseala cronică, organismul nu mai e capabil să facă față activităților fizice și intelectuale normale. Somnul este neodihnitor, apare deficitul cognitiv și simți că, pur și simplu, nu mai poți sta în picioare. Iar toate aceste manifestări durează mai mult de 6 luni, potrivit unui documentar prezentat de Smart Living și Hotnews.
Ca să te recuperezi e nevoie, în primul rând, de somn odihnitor, de un concediu de minimum 14 zile, dar și de o alimentație echilibrată și de hidratare. În unele cazuri, poate fi nevoie și de suplinirea deficitelor de nutrienți cu suplimente de vitamine și minerale.
Atenție! Netratată corerspunzător, oboseala cronică poate fi factor de risc pentru diabet zaharat, depresie, tulburări cognitive degenerative și chiar accident vascular cerebral. Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor, a explicat cum putem depista și trata sindromul de oboseală cronică : “Oboseala este o stare generală de rău, produsă de un efort fizic sau intelectual intens. Face parte din normalitatea vieții ca, la sfârșitul unei zile de muncă, să fim obosiți.
De asemenea, oboseala normală poate apărea și atunci când nu facem ceva anume, tocmai prin neutilizarea resurselor de energie.
Oboseala cronică înseamnă o stare generală de rău nu doar seara, ci și la începutul fiecărei zile, pentru o perioadă de minimum două luni. Trebuie făcută distincția clară între oboseala cronică (îndelungată) și sindromul de oboseală cronică. Prima este o stare de rău zilnic, care însă nu înseamnă boală, nu durează mai mult de două-trei luni.
Oboseala cronică se întâlnește foarte frecvent, nu există persoană care să nu fi experimentat această condiție non-medicală, dar cu răsunet fizic și psihologic. Recuperarea din această stare este completă când se intervine în timp util și cu mijloacele adecvate.
Sindromul de oboseală cronică, spre deosebire de oboseala prelungită, este o boală în sine, cu frecvență relativ mică. Se mai numește encefalopatia mialgică și criteriile clinice de diagnostic sunt reprezentate de persistența, timp de minimum șase luni, a următoarelor patru simptome care trebuie sa aibă intensitate moderată-severă:oboseala permanentă ce apare la activități care înainte nu induceau această oboseală și nu este ameliorată de odihnă; stare intensă de rău fizic care apare după efortul fizic/psihic care înainte nu producea acest efect; somn constant neodihnitor;deficit cognitiv/funcțional sau intoleranța la ortostatism (simptomele se accentuează când persoana stă în picioare).
Manifestările sindromului de oboseală cronică variază de la o persoană la alta, la fel și severitatea lor de la o zi la alta. Pe lângă oboseală și dificultatea de a te odihni, dacă suferi de sindrom de oboseală cronică mai poți avea următoarele simptome: • probleme de memorie și de concentrare; • dureri de cap; • durere în gât; • ganglioni inflamați la nivelul gâtului și la subraț; • dureri musculare și articulare aparent fără cauză; • amețeală care se agravează atunci când te ridici brusc sau când începi să te miști după ce te ridici din pat;
Oboseala cronică apare fie pe fondul eforturilor supradimensionate față de tiparele proprii de funcționare și gradării deficitare a acestora, fie pe fondul deficitului de odihnă pasivă (somn) și activă (activități diverse cu rol de relaxare si refacere), fie din cauza regimurilor alimentare deficitare în micro- și macronutrienți sau a hidratării inadecvate și a sedentarismului. Deseori, este vorba despre combinații variate ale acestor cauze.
În schimb, cauzele sindromului de oboseală cronică nu sunt cunoscute, există mai multe ipoteze și dovezi științifice parțiale care pledează pentru anomalii ale unor molecule sau mecanisme de reglare hormonale, imunologică, răspuns inadecvat la stresul oxidativ celular etc., precum și implicarea anumitor virusuri, însă nu există dovezi ferme în acest sens”.