Multe țări au rate de fertilitate prea scăzute pentru a-și menține populația, potrivit unui amplu studiu publicat recent, care avertizează asupra unor dezechilibre ce vor deveni din ce în ce mai accentuate de la o regiune la alta a lumii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Studiul, publicat în revista științifică The Lancet, rezumă că „fertilitatea este în scădere în întreaga lume”, precizând că mai mult de jumătate dintre țări au deja rate de fertilitate prea scăzute pentru a-și menține nivelul populației.
Iar „în viitor, ratele de fertilitate vor continua să scadă în întreaga lume”, adaugă studiul.
Studiul se bazează pe cifrele din Global Burden of Disease, un vast program finanțat de Fundația americană Bill & Melinda Gates și conceput pentru a colecta date despre sănătate din majoritatea țărilor.
Cercetătorii nu numai că au evaluat ratele actuale de fertilitate din aceste țări, dar au încercat, de asemenea, să calculeze tendințele viitoare în funcție de numeroase variabile predictive, cum ar fi nivelul de educație și mortalitatea infantilă.
Ei au ajuns la concluzia că, până în 2050, trei sferturi dintre țări vor avea rate de fertilitate insuficiente pentru a-și menține populația. Până în 2100, majoritatea țărilor vor fi afectate.
De asemenea, cercetătorii prezic că populația țărilor sărace va continua să crească pentru o perioadă lungă de timp, în special în Africa subsahariană, în timp ce în țările dezvoltate va scădea. În opinia lor, acest dezechilibru va avea probabil „consecințe economice și sociale considerabile”.
Această lucrare intervine într-un moment în care multe țări, precum Franța, unde președintele Emmanuel Macron a făcut apel la un „reviriment demografic”, sunt îngrijorate de evoluția populației lor.
Cu toate acestea, previziunile studiului Lancet trebuie tratate cu prudență, subliniază cercetătorii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în același număr.
Aceștia critică o serie de alegeri metodologice, subliniind în special slăbiciunea datelor disponibile în prezent în multe țări sărace. În ceea ce privește fondul raportului, aceștia susțin că „trebuie să ne concentrăm pe nuanțe, nu pe senzaționalism, atunci când vorbim despre scăderea ratelor de fertilitate”.
De asemenea, aceștia subliniază că un astfel de fenomen poate avea atât avantaje (mediu, hrană etc.), cât și dezavantaje (sisteme de pensii, ocuparea forței de muncă etc.). Mai presus de toate, ei subliniază că nu există „nicio modalitate evidentă” de a face ceva în acest sens.