Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Marcăm, astăzi, ca în fiecare an, la data de 29 iulie, Ziua Imnului Național al României, unul dintre simbolurile noastre, alături de drapelul tricolor, stema și sigiliul Statului Român.
Este un simbol izvorât în perioada Revoluției pașoptiste, ale cărui acorduri și versuri au dăinuit peste timp, însoțindu-i pe soldații români atât în Războiul de Independență, cât și în cele două Războaie Mondiale.
Deși a fost interzisă intonarea sa la finalul anului 1947, de către dictatura comunistă, ”Deșteaptă-te, române!” a fost cântat în noiembrie 1987, de către muncitorii din Brașov, iar în decembrie 1989, a devenit simbolul Revoluției Române și, oficial, Imnul Național, ­printr-un Decret-Lege emis în ianuarie 1990. Ulterior, Ziua Imnului Naţional al României – 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998, acesta fiind un moment marcat de instituțiile statului, de autoritățile publice, așa cum se întâmplă în fiecare an și în localitățile județului Prahova, precum și în sufletul fiecărui român.
„Deșteaptă-te, române!” răsună și în inimile noastre, de fiecare dată când îl intonăm, este un mesaj plin de mândrie, curaj și istorie. De Ziua Imnului Național ne reamintim valorile poporului nostru, istoria noastră plină de sacrificii, dar și realizările izbutite de-a lungul veacurilor.
Să rămânem uniți sub acordurile Imnului Național, în demnitate, respect și libertate! Să intonăm cu mândrie versurile acestui simbol al României!
La mulți ani, România! La mulți ani, români!