Sfântul Mucenic Foca a trăit în Sinope, în timpul împăratului Traian. Auzind dregătorul cetății Sinope că Foca se închină lui Hristos, a trimis ostașii să-l ucidă.
Văzându-i, din grădină, trecând pe uliță, Foca i-a strigat: Pe cine căutăți? Ostașii au răspuns: Căutăm pe Foca! Mucenicul, înțelegând că i s-a apropiat sfârșitul pământesc, le-a zis: Veniți la mine și eu vă voi spune unde îl găsiți, îl cunosc foarte bine. I-a primit în casa lui și i-a ospătat din belșug. La masă, dialogul a continuat: Și pentru ce pricină căutați pe omul acela? Ne-a trimis mai marele să-l ucidem pentru că este creștin! Rogu-vă, stăpânii mei, rămâneți până mâine în casa mea, veselindu-vă, mâncând și bând, iar dimineață eu îl voi da vouă, că nimeni nu-l cunoaște ca mine, singur îl voi aduce și-l voi da în mâinile voastre. În acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus în grădină, a mângâiat pentru ultima dată florile și-a săpat apoi mormântul, a împărțit haine și mâncare săracilor, s-a rugat, iar dimineață când ostașii l-au întrebat unde este Foca, le-a răspuns: Eu sunt! Cutremurați, aceștia, deși nu le venea să creadă, au împlinit porunca dregătorului păgân.
Sfantul Foca este cinstit, în fiecare an, pe 22 septembrie.
Pe 23 iulie se face pomenirea mutării moaștelor Sfântului Foca din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, în anul 403.