În contextul în care dispariţiile de copii şi plecările voluntare de acasă şi din centrele destinate acestora sunt tot mai frecvente, Poliţia Română- prin intermediul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și în colaborare cu Asociaţia «Telefonul Copilului»- a derulat, la nivel naţional, proiectul «Plecatul de acasă nu e o soluţie».
Acesta avut drept scop prevenirea delincvenţei juvenile şi, nu în ultimul rând, conştientizarea riscului la care se expun minorii.
«Conceptul proiectului s-a concentrat pe importanța conștientizării riscurilor plecării de acasă/din instituții de ocrotire a copiilor, precum și a responsabilizării părinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii, sub toate aspectele.
Pe parcursul campaniei, derulate în perioada 22 mai – 17 iunie a.c. – polițiștii din cadrul structurilor de analiză şi prevenire a criminalității au susținut 2.176 de sesiuni de informare, ce au avut ca beneficiari 75.129 de elevi și 22.343 de părinți și cadre didactice, iar activitățile au avut loc în școli, la direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, centrele de zi de recuperare a copilului cu dizabilități, biblioteci, grădinițe, tabere școlare, precum și în mediul online», informează într-un comunicat Poliţia Română.
Totodată, conform aceleiaşi surse, au fost adresate şi părinţilor o serie de recomandări, cum ar fi: «În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut, recomandarea este să anunțați în cel mai scurt timp Poliția! Sesizarea dispariției unui copil se poate face prin apel la numărul de urgență 112, prin sesizare directă la sediul unității de poliție sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren; Verificați la rude și prietenii apropiați dacă minorul se află la aceștia;Păstrați-vă calmul! Chiar dacă vă aflați într-o stare de emoție puternică, este foarte important să vă stăpâniți, pentru a oferi polițiștilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească în cel mai scurt timp copilul . Este important să puteți oferi polițiștilor semnalmentele și semnele particulare ale copilului dispărut, câteva fotografii recente ale copilului, descrierea obiectelor de vestimentație cu care era îmbrăcat la momentul dispariției, precum și a obiectelor pe care le avea asupra sa și date despre împrejurările în care a dispărut; Dacă puteți, furnizați date despre profilul psihic şi moral al minorului dispărut, starea de sănătate a acestuia, o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze și datele de contact ale adulţilor apropiaţi».