F.T.

Potrivit unei informări a reprezentanților Ocolului Silvic Sinaia, „În prezent se efectuează lucrări la un prim tronson din cadrul unui proiect de corectare a torenților, acesta fiind proiectat să aibă trei traverse și un baraj cu înălțimea de patru metri, urmând ca, la finalizare, să preia și să disipeze viiturile în bazinul Valea Rea”. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Lucrările de corectare a torenților- mai precizează aceeași sursă – sunt construite de silvicultorii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în zonele montane, pentru a proteja comunitățile locale, așezările umane, căile de comunicație și rețelele de transport sau construcțiile hidrotehnice din aval. Aceste lucrări sunt construcții specifice, complexe, care includ baraje, praguri de scurgere, ziduri de sprijin și consolidări de mal și alte lucrări, la care se adaugă lucrări de împădurire pentru stabilizarea solului din jur. Amenajările de corectare a torenților au rolul de a prelua undele de viitură care se formează în zonele de munte, de a reduce viteza scurgerii apelor în torenți, de a consuma energia cinetică prin trepte cu energie potențială, iar efectul barajelor se vede în special în perioadele cu ploi torențiale”.

Reamintim că Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva derulează un program în valoare de 109,56 milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea lucrărilor de corectare a torenților, în urma semnării unui contract cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Programul prevede refacerea a cel puțin șase structuri de reținere a aluviunilor, ridicarea a cel puțin 30 de noi construcții aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetație, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitați peste 30 de kilometri de albii torențiale.
(Foto: Ionuț Megelea, Ocolul Silvic Sinaia – ­Direcția Silvică Prahova)