Nicoleta Dumitrescu
Cu cât mai des se uită în calendar, pentru a vedea cât mai este până la alegerile prezidențiale și cele parlamentare, cu atât mai mult liderii politici își fac planurile de bătaie, pentru marile promisiuni. Iar asta s-a văzut inclusiv la începutul acestei săptămâni, când a avut loc o ședință a coaliției, spectaculoase fiind nu atât declarațiile premierului ori ale altui politician de la PSD și PNL, ci mai ales ceea ce a ”transpirat” din spatele ușilor închise unde a avut loc respectiva ședință.
Astfel, se pare că ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, i s-ar fi pus în vedere, ca o linie pe care să se ghideze în următoarea perioadă, că partidele din Coaliție trebuie să câștige cele două runde de alegeri care vor mai avea loc anul acesta. Ca atare, ca o obligație care nu poate să fie încălcată de acesta în 2024, care este an electoral, este aceea că măsurile economice care vor fi propuse nu trebuie să conțină cuvinte precum ”restructurare” sau ”tăiere”. Prin urmare, în această toamnă nu se poate veni cu măsuri dure în domeniul fiscal, chit că oficialii europeni sunt cu ochii pe România și fac presiuni privind necesitatea reducerii deficitului bugetar. Ba, mai mult decât atât, potrivit informațiilor scurse, pe surse, din timpul ședinței menționate, s-a venit chiar cu ideea că liderii din UE, care au câștigat alegerile, trebuie să-i înțelegă și pe cei din România, de la PSD și PNL, că trebuie să câștige și ei alegerile care vor veni. Prin urmare, nu se poate veni, cu niciun chip, cu măsuri dure în domeniul fiscal în această toamnă, o atenție mărită fiind acordată către ceea ce a fost numit drept ”motorul care poate aduce victoria”, evident în alegeri, și anume primarii!
Ca atare, în această perioadă, grija cea mai mare a partidelor aflate la putere va trebui să fie aceea ca primarii să fie…sătui, după cum s-au exprimat aceleași surse, care au devoalat ceea ce s-a discutat în ședința dintre liberali și social-democrați, în sensul că acestora trebuie să li se dea fonduri pentru proiectele de investiții, întrucât, dacă sunt ”îndestulați”, cităm din aceleași surse, atunci vor trage în campanie, conștienți fiind că sursele de finanțare vin și țin de București, de partidele aflate la guvernare.
Date fiind aceste discuții, scurse pe sub ușa în care s-au reîntâlnit cei care își împart acum puterea și vor să o păstreze și pentru următorii patru ani, pe modelul reconfirmării în funcție de către unii lideri europeni, e de înțeles de ce se dorește ca motorul care poate aduce victoria să fie sătul! De fapt, primarii, în număr cât mai mare, au reprezentat principala miză în alegerile locale, așa cum s-a văzut și pe 9 iunie a.c., a oricărei formațiuni politice, pentru că prin aceștia se poate mobiliza electoratul la urne. De fapt, cu cât unui primar îi sunt aprobate fonduri mai multe pentru proiectele pe care acesta le are în derulare, cu atât șansele de reușită sunt mai mari și pentru partidele din care respectivii primari fac parte. Pentru că doar un primar poate să le spună locuitorilor, înainte ca aceștia să meargă la urne, că dacă nu ar fi fost partidul X și liderul Y, atunci străzile ar fi rămas tot cu gropi ori neasfaltate, nu s-ar fi extins rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare, dar și aceea de gaze, dar, mai ales, nu s-ar fi mărit pensiile! O strategie care a fost și va mai rămâne valabilă, întotdeauna, în anii electorali, așa cum s-a văzut și în acest an, când se concentrează toate tipurile de alegeri.