Peste 6 miliarde de lei pleacă lunar de la Ministerul Finanţelor către sănătate, iar comparativ cu anul trecut se înregistrează o creştere de aproximativ 30% a cheltuielilor Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat de Agerpres.
În şedinţa de Guvern de joi, bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2024 a fost suplimentat cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament şi 39 milioane lei credite bugetare, pentru a asigura continuitate în acordarea materialelor şi prestărilor de servicii medicale, dar şi pentru plata cheltuielilor aferente personalului propriu al caselor de asigurări de sănătate şi al CNAS.
Potrivit ministrului Finanţelor, suma alocată joi va permite, pentru trimestrul IV din 2024, majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară. „Dovada că nu sunt vorbe goale o găsiţi în contul de execuţie bugetară, care arată că peste 6 miliarde de lei pleacă lunar de la Ministerul Finanţelor către sănătate, pentru a asigura buna funcţionare a spitalelor, ambulatoriilor de specialitate, plata medicamentelor, asigurarea banilor pentru programele de boli cronice, plata medicilor de familie şi multe alte categorii de cheltuieli pe deplin necesare celor care sunt bolnavi şi în suferinţă. Comparativ cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 30% a cheltuielilor Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, a scris ministrul Finanţelor, pe pagina sa de Facebook. Suplimentarea cu peste 3 miliarde de lei a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a fost anunţată şi de premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de joi a Executivului.