Acestea se vor utiliza pe avioanele F-16, blindatele Piranha 5 şi sistemele de artilerie antiaeriană Ghepard

 

Luiza Rădulescu Pintilie

După 1990, despre cunoscuta Întreprindere Mecanică Plopeni s-a auzit mai ales în contextul declinului cauzat de scăderea continuă a comenzilor şi a contractelor sau nu s-a prea mai auzit, ca şi cum uzina înfiinţată în 1937, o cu tradiţie şi o experienţă recunoscute la nivel internaţional, nici nu ar mai fi existat. Din fericire, anul 2024 consemnează deja câţiva paşi importanţi, mai mult decât încurajatori, atât în ceea ce priveşte creşterea şi diversificarea producţiei, intensificarea activităţii de cercetare-dezvoltare, cât şi majorarea numărului angajaţilor şi adaptarea întregii scheme de personal la noile cerinţe şi obiective prezente şi de perspectivă. Astfel, directorul general al S.C. Uzina Mecanica Plopeni S.A., Tiberiu Pîrvu, ne-a precizat că, în comparaţie cu anii anteriori, în 2024 se înregistrează deja o creştere cu mai multe procente a activităţii de producţie şi o extindere a gamei de produse realizate, în contextul coordonării permanente cu obiectivele, produsele şi serviciile ROMARM – compania de stat din domeniul armamentului şi principalul producător şi exportator direct de produse militare din România – a cărei filială este UMP. De altfel, 90 la sută din producţia realizată la Plopeni o reprezintă producţia militară pentru Ministerul Apărării Naţionale şi export, căreia i se adaugă un segment al producţiei civile, pentru compania Timken România – lider al industriei rulmenţilor şi al sistemelor de transmisie.
Pe acest fond, deja în primele cinci luni ale acestui an s-a realizat o creştere a numărului angajaţilor de la 250 la 340 , iar în perioada următoare se estimează că se vor face circa alte 100 de angajări. Unii dintre cei angajaţi provin din rândul foştilor salariaţi care au dorit să-şi continue activitatea, partea cea mai semnificativă provine însă din rândul tinerilor, care sunt calificaţi prin colaborarea cu o firmă specializată în domeniul formării de personal, partea practică realizându-se în cadrul UMP.
În ceea ce priveşte categoriile de personal, este vorba în primul rând despre pirotehnişti, dar şi despre forjori, uzina din Plopeni fiind în prezent singura rămasă la nivel naţional care poate realiza lucrări de forjare a proiectilelor de calibre mari – peste 100 mm, după ce fabrica de la Tohani s-a închis. De asemenea, între meseriile vizate se regăsesc cele de prelucrători prin așchiere, inclusiv operatori pentru mașini cu comandă numerică, precum şi galvanizatori. În acelaşi timp, o atenţie deosebită se acordă departamentelor de inginerie şi cercetare-dezvoltare, având în vedere că deja în cadrul uzinei se lucrează pentru asimilarea în fabricație a unor elemente de muniție de calibre NATO care se utilizează pe avioanele F-16, pe transportoarele PIRANHA 5 și pe sistemele antiaeriene Ghepard. După cum ne-a confirmat distinsul nostru interlocutor, deja unele dintre aceste elemente se produc în faza de model experimental, iar altele se află în etapa de proiectare. Mai mult decât atât, există preocupări în vederea asimilării în producţie, la UM Plopeni, într-un viitor foarte apropiat, şi a unor elemente de muniţie de calibru 155mm NATO, ce vor fi utilizate de obuzierele pe care Armata României a făcut deja demersuri să le achiziţioneze, estimându-se că în următorul deceniu va avea în dotare obuziere autopropulsate de 155 mm atât pe șenile, cât și pe roți. Acest obiectiv reprezintă, de fapt, un deziderat mai vechi şi constant al directorului general Tiberiu Pârvu şi vizează posibilitatea producerii chiar în România a acelor elemente care, în prezent, se produc în alte ţări NATO, iar în România doar se asamblează, la Uzina de Produse Speciale de la Dragomireşti – altă filială a ROMARM, de lângă Târgovişte, unde domnia sa a fost de asemenea director general, înaintea mandatului pe care îl deţine în prezent la Uzina Mecanică Plopeni.