Astăzi, Primăria Ploiești și Garnizoana Ploiești organizează o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Imnului Național al României, care este marcată pe data de 29 iulie.
Evenimentele vor începe la ora 09.00, pe esplanada Palatului Culturii, și vor debuta cu ceremonialul ce implică salutul Drapelului de luptă, în prezența oficialităților locale și a comandantului garnizoanei. De asemenea, se vor oficia un serviciu religios, o slujbă de binecuvântare și rugăciune pentru poporul român, iar ulterior, reprezentanții autorităților și instituțiilor publice locale vor susține alocuțiuni cu privire la importanța celebrării acestui important simbol național. Conform autorităților locale, evenimentul va include atât interpretarea Imnului Național al României, de către Cristina Trandafir, solist al Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”, cât și un program de cântece patriotice interpretate de Fanfara Consiliului Județean Prahova. Așa cum s-a anunțat, ca urmare a organizării acestor manifestări, Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației a aprobat închiderea circulației rutiere și eliberarea parcării de pe strada Slt. Erou Călin Cătălin (colț cu B-dul Republicii până la colț cu str. Emile Zola – zona dintre Palatul Culturii și Palatul Administrativ – intrarea B), astăzi, 29.07.2024, începând cu ora 06.00 până la ora 10.15.
„Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, a devenit după Revoluţia din 1989 imnul naţional al României, prin Decretul-lege nr. 40 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 15 din 25 ianuarie 1990, această prevedere fiind menţionată şi în Constituţia României din 1991. Ziua Imnului Naţional al României, marcată pe data de 29 iulie, a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998. Reamintim faptul că, pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituţii, un grup de tineri condus de Anton Pann a cântat pentru prima dată imnul Revoluţiei paşoptiste „Deşteaptă-te, române”, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu (şi publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Izlaz), muzica imnului fiind atribuită lui Anton Pann.