Nicoleta Dumitrescu

În condițiile în care perioadele cu căldură excesivă sunt din ce în ce mai de durată, specialiștii menționând că ar trebui să ne obșnuim cu astfel de situații din cauza încălzirii globale, pe aceeași linie, a obișnuinței, respectiv a unei situații care bate pasul pe loc fără nicio speranță de modificare în bine, sunt și așteptările românilor când vine vorba despre viitor. Astfel, potrivit unor recente sondaje, doi din zece români consideră că nivelul lor de bunăstare va rămâne la fel, îngrijorarea fiind, de alfel, sentimentul care îi marchează pe foarte mulți români, în ciuda promisiunilor venite dinspre politicieni.
Și nici nu ar putea să nu plutească în aer îngrijorarea în contextul în care, deja, în spațiul public se vorbește despre noi grile de impozitare a veniturilor, inclusiv creșterea TVA, de anul viitor, deși ministrul Finanțelor neagă faptul că acest lucru s-ar putea întâmpla. Cum, însă, așa cum se știe, fumul nu poate să se ridice fără să fie și foc, tot așa, nici deciziile pe anumite teme nu pot apărea, peste noapte, chit că ulterior sunt combătute, fără să nu fi existat și eventuale discuții punctuale. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este chiar luna în care încă ne aflăm, când chiar din prima zi, respectiv 1 iulie a.c., s-au scumpit atât carburanții, cât și gazele. În fața acestor scumpiri, însă, politicienii, mai ales cei care se află la guvernare, ar veni repede și ar pune în fața acuzelor de scumpire un mare zid de apărare, melodia lor preferată fiind aceea cu refrenul ”Am mărit salariile minime, am mărit pensiile”! Numai că, așa cum se poate vedea zilnic, mai ales la cumpărături, măririle menționatelor venituri sunt departe de scumpirile la alimente, care urcă și tot urcă!
Oricum, deficitul bugetar înregistrat pentru prima jumătate a acestui an nu este unul foarte încurajator, destui fiind aceia care deja anticipează că nota de plată pentru dărnicia guvernanților din acest an electoral va veni cât se poate de repede, adică în anul 2025. Pe de altă parte, degeaba în acest acest an politicienii promit râuri de lapte și miere – al căror izvoare le știu doar ei – fiindcă adevărata bunăstare cu greu se poate vedea și în buzunarele românilor. Iar acest lucru îl știu, de altfel, inclusiv politicienii, dar mult mai hrănitoare și încurajatoare este, după cum se vede, promisiunea că, dacă vor primi votul românilor, atunci perspectivele, de ce nu, pot suna și bine!
Numai că, așa cum se întâmplă întotdeauna, perspectivele, mai ales când vine vorba despre bunăstare, nu pot fi pentru toți la fel, dovadă că tot în cazul bugetarilor există loc, întotdeauna, de creșteri de salarii și mai puțin a veșnicelor anunțate diminuări ale numărului de posturi.