Nicoleta Dumitrescu
Deși s-au fixat deja cele trei duminici la rând când românii vor fi chemați la urne pe final de an electoral, respectiv pe 24 noiembrie și 8 decembrie – primul și al doilea tur al alegerilor prezidențiale, și 1 Decembrie 2024 – alegerile parlamentare, în ceea ce privește desemnarea oficială a candidaților pentru Cotroceni pare că este un joc al umbrelor. În sensul că, așa cum se întâmplă chiar și în cazul partidelor aflate acum la putere, pare că se distinge o umbră care ar corespunde unei potențiale figuri prezidențiale, însă, exact când se dorește să se aprindă lumina pentru ca respectiva figură să fie văzută mai bine, brusc, aceasta dispare. Care ar fi motivele acestei situații încă nu se știe, însă plutirea acestei nebuloase lasă loc atât de numeroase interpretări, cât, mai ales, spațiu de lansat promisiuni, care mai de care mai senzaționale, din partea acelora care deja au anunțat că numele lor se va afla pe buletinul de vot pentru alegerea președintelui României.
Să fie, oare, din partea acelora care încă mai trag de timp pentru a face marele anunț pentru candidatura la prezidențiale, o strategie în care miza o să reprezinte sloganul ”Eu am făcut multe pentru țară și popor!”? Posibil că da, în condițiile în care, deja, șefii partidelor care sunt acum la guvernare se întrec în a spune că, dacă nu ar fi fost ei, atunci, acum nu s-ar fi putut vorbi despre politicile sociale în care, în centrul atenției să fie, așa cum le place politicienilor să spună, categoriile vulnerabile de populație. De exemplu, chiar liderul PSD a ținut recent să declare că, deși în România puterea de cumpărare a crescut – și, totuși, am adăuga noi, coșul de cumpărături, mai ales la alimente îl contrazice – nu trebuie trecut cu vederea faptul că Guvernul condus de acesta a mărit pensiile, dar și salariul minim, în condițiile în care în timpul guvernării de dreapta, adică atunci când rotativa la guvernare a stabilit ca liderul PNL să fie la Palatul Victoria, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Ba, mai mult, de la anul se va veni cu salariul minim european, dar și cu ajutoare de stat pentru zona industrială!
Ca urmare, este clar că există o strategie a liderilor politici în a-și ”achiziționa” cât mai mult capital electoral, pentru ca, mai apoi, să vină în fața alegătorilor, în perioada marilor promisiuni, cu lista de proiecte bifate ”pentru popor”. Oricum, mărirea salariilor minime și a pensiilor a devenit atât de cunoscută și de însușită de liderii aflați acum la guvernare, fie că sunt de la PSD, fie de la PNL, încât, pentru a avea și ei câștig de cauză, tot în fața alegătorilor, alți candidați, precum este cel de la AUR, lansează tot felul de promisiuni, una dintre ele fiind cea privind asigurarea de case pentru ”toți românii”, la prețuri senzaționale! Asta chit că unii o spun, pe față, că nu este altceva decât o înșelătorie electorală, având în vedere că George Simion susține că vrea, dacă va ajunge la Cotroceni, să construiască anual 100.000 de case, la un preț standard de 35.000 de euro pentru apartamente cu două camere, în cartiere noi, cu toate sistematizările făcute și cu toate condițiile – creșe, grădinițe, spitale, locuri de joacă, parcuri, școli, policlinici, urmând să atragă în programul său constructori care vor fi de acord cu o marjă mică de profit (!?!).
Numai că astfel de promisiuni par că seamănă cu cele privind construirea de noi tronsoane de autostrăzi care, și în momentul de față, sunt rămase tot la stadiul de desene pe hârtie. Partea cea mai tristă este însă aceea că politicienii altceva nu știu să facă, decât să lanseze promisiuni care să aibă ”cârlig” la electorat, deși și ei înșiși sunt conștienți că astfel de proiecte sunt, practic, irealizabile!