Ratele de vaccinare a copiilor din întreaga lume stagnează şi nu au revenit încă la nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), transmite AFP, preluată de Agerpres.
Comparativ cu nivelul din 2019, pre-pandemic, un număr suplimentar de 2,7 milioane de copii erau încă nevaccinaţi, sau erau vaccinaţi incomplet, în 2023, au indicat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-o declaraţie comună.
«Ultimele tendinţe arată că multe ţări continuă să neglijeze prea mulţi copii», a deplâns directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. În 2023, doar 84% dintre copiii aflaţi la vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi pertussis (DTP), sau 108 milioane, au primit efectiv trei doze din acest vaccin, a treia doză servind drept marker cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, conform datelor publicate de agenţiile sanitară şi pentru copii ale ONU. Acest procent nu s-a schimbat din 2022, ceea ce înseamnă că progresul modest observat în acel an, după scăderea bruscă din cauza crizei COVID-19, a «stagnat», au subliniază agenţiile ONU. Această rată era de 86% în 2019, înainte de pandemie.