Florin Tănăsescu

Organizația Mioritică a Nonmuncii intenționează să introducă în nomenclatorul de meserii noțiunea de Bodyumbrar.
Motivul este precedentul creat de canicula asta, maică, care nu s-a mai existat, maică, de pe vremea când se măsurau fierbințelile, mâniile/ furiile și, până la urmă, de când a descoperit omul focul.
Câteva precedente din zilele noastre:
Un agent de circulație a oprit un conducător auto care avea lipit pe lunetă un om. Viu, evident. Întrebat care-i treaba, șoferul a explicat: l-am tocmit să stea lipit de geam, că mă ardea soarele-n ceafă. Cum nicio lege nu incriminează o astfel de ipostază, agentul rutier și-a dat cascheta jos, s-a șters de nădușeală și s-a-nchinat.
La sapă – ca să dăm alt exemplu -, nu se găsesc, i-adevărat, oameni cu ziua. În schimb, își oferă serviciile unii care fac umbră pământului, cum se zice. La obiect, țăranul e pe câmp, iar lângă el, pe post de parasolar, merge un megieș. Să-i facă umbră.
Cine-i și permite poate angaja chiar doi bodyumbrari. Sau trei. Sau câți vrea mușchii lui.
Într-o ipostază din asta a fost văzut și-un parlamenatar. Că, na! Obrazul subțire cu protecție solaro-umană se ține. Cert e că alesul, după ce a coborât din limuzină, a fost înconjurat de câțiva zdrahoni. Un altul, care la viața lui fusese angajat la Circul Globus, făcea tumbe pe deasupra capului. După aia veneau oamenii de ordine, care la rândul lor îi protejau pe bodyumbrari.
În contexul de mai sus și al celui ce va urma, chiar legiuitorul consideră că ocupația asta reduce rata șomajului, dă de lucru multor „pierde vară”, protejează sănătatea unora.
Iar în condițiile-n care meteorologii vorbesc de-o vară ce se va întinde până la alegerile parlamentare și prezidențiale, este de așteptat ca tot mai multe umbre umane să-i protejeze pe candidați de razele solare.
Că, vorba aia, dacă „în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică”, de ce n-ar fi valabilă și chestia: „în spatele unui parlament nou ales va sta un popor de umbre”.
Nimic nou sub soare!