Florin Tănăsescu

Se fac și se desfac cârlige de undiță, se pun râme şi melci, doar-doar o mușca electoratul momeala pe care-o aruncă candidatul.
Și uite-așa s-a-nsăilat, forând în plaiul mioritic, primul Hot Top încredere în candidații la președinție.
După aia, a început chirăiala.
Locul întâi știe că-i mai greu să te menții în vârf, decât s-ajungi. Tocmai d-aia fredonează „Mă rog la floarea de cireș, mă rog la frunza de măceș, mă rog la prima minte a românului – nu ultima, că-i chestie nașpa – să-i țină Cel de Sus, obiceiul. Și să nu-mi tragă scara. Sau clapa!”
În timpul ăsta, intrat un pic în sevraj, medaliatul cu argint din topul provizoriu din cauza terenului pierdut se repliază şi clamează: „Încrederea se câștigă împrumutând bani. Sponsori din cele patru zări, cotizați fiecare cât vă lasă inima – da’ să nu fie mai puțin decât salariul minim pe economie! – și vă dau înapoi cu dobândă după ce-ajung președinte. Nu vă tai chitanță și nici pe semnătură. Moca să-mi dați”.
Adică, vedeți dumneavoastră, apelează oarecum, tangențial, și la chestii biblice. Că niciodată nu strică o vorbă de duh, gen „Și înmiit se va-ntoarce-n casa ta. Și nu vei plăti nici TVA. Scutit de impozit, cinci ani vei fi. De nu, să vină recuperatorii să-mi ia ce nu scrie pe „Declarația de avere”. Știți voi ce nu știe Fiscul despre ce-i vorba!
Locul trei în Hot Top încredere nu-și pierde speranța. Chiar fredonează: „Votați cu noi, în turul doi. Adică pe mine. Și nu-i recomandare. Că eu vă ordon: „Treceți Prutul prin Brăila!”. Că și R. Moldova votează. Îi cunosc bine pe oamenii ăia. Că doar Chișinăul, înfrățit cu localitatea Mahmudia, mi-a acordat, în lipsă, titlul de «Cetățean cu doctorat»”.
Restul de candidaţi nu prea contează.
Doar se zbat ca peştele pe uscat.
Cât despre râme, cine sunt ele şi ce hram poartă…
Vă recomandăm filmul din anii ’90, „Senatorul melcilor”.