George Marin
România și Danemarca au deschis programul zilei de duminică. Echipa noastră ne-a produs o nouă dezamăgire. Nu scorul doare cel mai tare, ci modul în care s-a exprimat formula trimisă pe teren, oricare i-a fost componența. Ceea ce duce cu gândul că problema este una sistemică și nu ține, în principal, numai de jucători sau de diverse amănunte din jurul terenului.
Introducerea dură este cerută de jocul practicat de echipă. Încâlcit și îmbulzit în centru, fără minimă inventivitate din partea vreunuia dintre jucători, fără coordonare de pe margine măcar în timpii de odihnă solicitați. Sau poate că îndrumările au venit și nu au fost respectate. Rău și așa, rău și altminteri. Cert este că, pe tot parcursul jocului, extremele echipei României au fost ca două fanioane de colț de teren de fotbal. Fixe, imobile și neatinse de vreo minge minute în șir. Prima – și ultima! – aruncarea din extrema dreaptă s-a înregistrat în minutul 23 – o minge ricoșată spre omul nostru! Din stânga – tot prima și ultima aruncare din zonă! – a fost gol, spre deosebire de cea din dreapta. Dar era deja minutul 57! Cum să emiți pretenții cu un astfel de joc? Cum să te ascunzi după justificări puerile cu trimitere la forța danezilor? Noi ne-am mulțumit, preț de o repriză, cu evoluția bună a portarului Denis Ștefan, care a apărat ce era de apărat în desele momente în care permisiva noastră defensivă l-a expus față în față cu adversarul. El a înregistrat un procent de 38% (9 mingi apărate din 24), conform statisticii FRH.
Al doilea meci al zilei a debutat vioi și s-a aprins rapid până când ambiția și iritarea reciprocă manifestate de combatanți au dat în clocot peste limite. Un clocot pe care experimentatul cuplu de arbitri cu ecuson EHF l-a stopat prompt printr-un cartonaș roșu arătat sârbului Stefan Petković în minutul 12. Focul a răbufnit imediat după fluierul final, câțiva jucători israelieni neputându-și stăpâni nervozitatea după ce echipa lor a fost înfrântă. Forțele prezente în sală și stewarzii au calmat rapid situația creată pe teren.
Meciul decisiv pentru câștigarea turneului s-a disputat în deschiderea cuplajului de luni. Danezii și sârbii au desfășurat un joc mai mult decât agreabil, în viteză, cu o dinamică remarcabilă în teren și cu destule realizări tehnice remarcabile. Profitând și de faptul că forța lor fizică se apropie de cea a danezilor, sârbii au pornit mai hotărâți. Însă danezii au răsturnat situația menținând același ritm de joc, precum roboții, câștigând meritat competiția.
În ultimul meci programat, echipa României a întâlnit-o pe cea a Israelului. Tehnic, meciul a fost sub nivelul celui anterior, dar a captivat prin evoluția scorului și prin finalul tensionat, dar în bine, de această dată. Spre deosebire de partida din ziua precedentă, echipa noastră a îmbunătățit întrucâtva evoluția, în sensul că s-au mai încercat și aruncări de la distanță și s-au activat, din când în când, și extremele. Baza a rămas încercarea de angajare a pivotului, dar nu se poate câștiga un meci de acest nivel folosind preponderent o singură schemă de atac. Dacă este să vorbim despre apărare, nici de data aceasta nu a fost destul de mobilă și de decisă, adversarii prezentându-se deseori singuri la semicercul de șase metri. Românii au condus permanent pe tabela de scor, chiar și la patru goluri diferență (13-9, min. 27; 25-21, mi. 51), dar israelienii nu au cedat. Echipa noastră a jucat cu suișuri și coborâșuri, cele patru eliminări suferite în ultimul sfert de oră au cântărit și ele, astfel că oaspeții, grație a două serii de câte trei goluri, au întors rezultatul în favoarea lor (27-26, min. 58). Băieții noștri au egalat, dar vizitatorii au beneficiat de o aruncare de la 7 metri în ultima secundă de joc. Portarul Haidu a parat această aruncare și a salvat, oarecum, blazonul echipei, sub privirile deloc satisfăcute ale președintelui FRH, Constantin Din. Spre deosebire de blazonul organizatorilor, care au ținut steagul sus, și de blazonul arbitrilor, care nu au arătat nici măcar o fărâmă de părtinire.
Clasamentul final al competiției nu ne bucură deloc. Dar, cum nici prestațiile echipei noastre nu au fost de natură să ne încânte, ci mai mult ne îngrijorează, ne întrebăm ce se mai poate îmbunătăți în scurtul timp rămas până la debutul Campionatului European al categoriei de vârstă, unde vom întâlni, în grupa preliminară, Spania, Portugalia și Austria. Dacă selecția pe care am urmărit-o la acest Trofeu Carpați a adunat tot ce este cel mai bun din țară, nu vom mai fi primii în handbal prea curând.
Am păstrat un paragraf special pentru singurul ploieștean din lot, portarul Denis Ștefan, jucătorul CSM Ploiești. El a fost declarat jucătorul meciului de luni grație unei evoluții de înalt nivel, reușind 7 intervenții salvatoare din cele 17 aruncări care i-au amenințat poarta, înregistrând un excelent procent de 41% al mingilor apărate, toate într-o repriză, atât cât a evoluat. Dincolo de cifre, trebuie menționat că Denis Ștefan a reușit să pareze 5 aruncări ale adversarilor ajunși la linia de 6 metri! Grație și intervențiilor lui salvatoare scorul a fost favorabil, la pauză, echipei noastre. Denis s-a dovedit cel mai în formă dintre portari, el fiind clar candidat la postul de titular. De altfel, ploieșteanul nostru a primit titlul de cel mai bun portar al turneului.
Rezultatele de duminică:
Danemarca – România 32-20 (15-11)
România: Denis Ștefan 9 intervenții (1 de la „7 metri), Cătălin Haidu 2, Ioan Grosu – Teodor Ilucă 3 (1 din „7 metri”), Codrin Dascălu 3, Emanuel Șerban 3, Raul Popa 2, Andrei Negrilă 2, Robert Orban 2, Antonio Nedea 2, David Țuinea 1, Florin Pușcaș-Ilisei 1, Andrei Rață 1, Zoltan Szabo, Mihai Ichim, Sebastian Andronic, Eduard Rusu. Antrenori: Vasile Boca, Marian Pițigoi, Rudi Stănescu.
Principalii marcatori pentru Danemarca: Simon Kristensen și Oskar Jakobsen, câte 5 goluri.
Au arbitrat Mihai Pârvu (București) și Mihai Potîrniche (Buzău).
Serbia – Israel 26-24 (9-13)
Principalii realizatori: Ognjen Cenić 10 goluri (3 din „7 metri”) și Djordje Drasko 7 (3) goluri, pentru Serbia, respectiv Asaf Sharon 11 (8) goluri și Eddie Kirkirus 4 goluri, pentru Israel.
Au arbitrat Mihaela Paraschiv și Georgiana Murariu (Piatra-Neamț).
Rezultatele de luni:
Danemarca – Serbia 31-23 (15-14)
Principalii realizatori: Sejer Kristensen 10 goluri, Gustav Sunesen 7 goluri (4 din „7 metri”), pentru Danemarca, respectiv Andrija Stankov 7 goluri și Djordje Drasko 5 (1) goluri, pentru Serbia.
Au arbitrat Mihai Pârvu (București) și Mihai Potîrniche (Buzău).
România – Israel 27-27 (14-12)
România: Denis Ștefan 7 intervenții, Cătălin Haidu 6 (1 de la „7 metri), Ioan Grosu –Robert Orban 6 goluri, Andrei Negrilă 4 (2 din „7 metri”), Emanuel Șerban 3, Antonio Nedea 2, Florin Pușcaș-Ilisei 2 (1), David Holircă 2, Sebastian Andronic 2, Eduard Rusu 2, Teodor Ilucă 2 (1), Raul Popa 1, David Țuinea 1, Andrei Rață. Antrenori: Vasile Boca, Marian Pițigoi, Rudi Stănescu.
Au arbitrat Robert Dudău și George Dudău (Brașov).
În urma acestor rezultate, clasamentul final arată astfel: 1. Danemarca 6 puncte, 2. Serbia 4 puncte, 3. Israel 1 punct (golaveraj – 14), 4. România 1 punct (golaveraj – 16).