George Marin

Prima zi a turneului găzduit de sala Olimpia din Ploiești a propus două partide ale patrulaterului echipelor de juniori (18 ani) reprezentând Danemarca, Israel, Serbia și România.
În prima partidă, având forța fizică drept principal atu, Danemarca s-a distanțat pas cu pas de arțăgoasa echipă a Israelului. Statura impresionantă le-a permis danezilor să arunce de la distanță, să facă pătrunderi fără prea mare opoziție, practic să domine semicercul advers. De asemenea, nordicii au constituit un impunător zid defensiv, dar în care israelienii au găsit destule breșe. Victoria danezilor nu poate fi pusă în discuție într-un meci în care, pentru echipa lor, doar cei doi portari nu și-au făcut loc pe lista marcatorilor.
Mai echilibrat a fost al doilea meci al reuniunii, chiar dacă echipa României a alergat după egalare, fără a o găsi, pe toată durata partidei, excepția numindu-se 1-1 în minutul 3. În general, evoluția echipei noastre nu a satisfăcut decât parțial. Debutul jocului a fost greoi, primele patru atacuri românești fiind stopate de portarul sârb Dușan Zekić. Apărarea avansată propusă de antrenorul Vasile Boca a lăsat destule spații prin care s-a putut pătrunde, spații speculate de sârbi, care au dat dovadă de o mobilitate remarcabilă în ambele faze ale jocului. Spre deosebire de jucătorii noștri, care au fost deseori statici și care nu au dat dovadă de imaginație în atac, ba chiar lăsând impresia că nu știu ce pot face cu mingea, cum s-a întâmplat în situația din minutul 58, când atacul rapid s-a transformat în … fault în atac! La fel, când fiecare echipă avea câte un jucător eliminat, acțiunea de atac a trebuit să fie finalizată individual din poziție dificilă (s-a obținut, totuși, o aruncare de la 7 metri) pentru că niciun coechipier nu a oferit continuarea fazei (min. 54). Din fericire, au „mers” câteva aruncări de la distanță și angajări ale pivoților, aceștia din urmă fiind marcatori a zece goluri la care s-au mai adăugat și aruncări de la 7 metri obținute. În ciuda acestor realizări, balanța generală a acțiunilor de atac arată că doar puțin peste jumătate din numărul lor s-a finalizat cu gol.
Denis Ștefan, portarul echipei naționale, legitimat la CSM Ploiești, a apărat poarta echipei noastre în întreaga parte secundă. El a înregistrat un procent de reușită de 21%, reușind să pareze 5 aruncări din cele 24 care i s-au expediat. Interesant este că toate cele cinci aruncări apărate de Ștefan să vină din zona interului stânga advers aflat singur la semicerc!
Rezultatele zilei de sâmbătă:
Danemarca – Israel 37-25 (18-13)
Cei mai buni realizatori au fost: Gustav Sunessen 5 goluri (3 din „7 metri”), Emil Sorensen, Kasper Kjaergaard și Oskar Jakobsen cu câte 4 goluri, pentru Danemarca, respectiv Asaf Sharon 8 goluri (6 din „7 metri”), Tal Ekstein 4 goluri și Yiftah Lumbroso 3 goluri, pentru echipa Israelului.
Au arbitrat Marina Agliceriu (Ploiești) și Mirabela Turdean (Târgu-Mureș).
Serbia – România 34-30 (15-13)
România: Denis Ștefan 5 intervenții, Cătălin Haidu 3, Ioan Grosu – Emanuel Șerban 5 goluri, Florin Negrilă 5 (2 de la „7 metri”), Raul Popa 4, Eduard Rusu 4, Antonio Nedea 3, Sebastian Andronic 3, Codrin Dascălu 2 (2), Florin Pușcaș-Ilisei 2 (1), Teodor Ilucă 2, Robert Orban 1, Zoltan Szabo, Mihai Ichim, David Tuinea, Filip Ancuța, Andrei Rață. Antrenori: Vasile Boca, Marian Pițigoi, Rudi Stănescu.
Principalii marcatori pentru Serbia: Ognjen Cenić 10 (1), Andrija Stankov 9, Uros Stanković 7.
Au arbitrat Mihaela Paraschiv și Georgiana Murariu (Piatra-Neamț).

Ieri, după închiderea ediției ziarului nostru, s-au disputat partidele România – Danemarca și Serbia – Israel. Astăzi sunt programate ultimele două partide ale turneului: Serbia – Danemarca (ora 11:00) și România – Israel (ora 13:00). Despre aceste partide veți putea afla amănunte într-una din edițiile viitoare ale publicației noastre.