Guvernul a clarificat, printr-o hotărâre, termenii de personal clerical şi personal neclerical, astfel încât să se evite dubla finanţare a unei persoane clericale sau neclericale din sprijinul financiar alocat cultelor religioase de către stat.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, astfel, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1470/2002.
“Prin aprobarea acestei hotărâri, cadrul normativ referitor la stabilirea şi acordarea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România este pus în acord cu modificările şi completările introduse prin Legea nr. 384/2023. Actul normativ aprobat de Guvern clarifică termenii de personal clerical şi personal neclerical, astfel încât să se evite dubla finanţare a unei persoane clericale sau neclericale din sprijinul financiar cultelor religioase de către stat pentru salarizarea personalului de cult”, se arată în comunicat.
Prin actul normativ aprobat de Executiv se aduc completări în ceea ce priveşte destinaţiile pentru care se alocă sprijin financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, în limita prevederilor bugetare, fiind incluse, printre altele, şi proiecte de restaurare/conservare a lăcaşurilor de cult care sunt monumente istorice, întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, construirea, amenajarea şi repararea clădirilor pentru activităţile de asistenţă socială şi medicală susţinute de cultele religioase.
“Alte modificări şi completări aprobate se referă la suplimentarea documentaţiei care fundamentează importanţa proiectelor pentru care cultele religioase solicită sprijin financiar, cu avizul conducerii cultului, justificarea utilizării sumelor, precum şi termenele în care sumele rămase nejustificate trebuie să fie restituite instituţiei publice care a acordat sprijinul financiar”, se mai arată în comunicat.