Cei peste 700 de membri nou aleși ai Parlamentului European s-au reunit ieri pentru sesiunea inaugurală. În rândurile lor, însă, nu s-a regăsit niciun deputat european care să se identifice ca rom, potrivit organizațiilor pentru drepturile romilor, care descriu acest lucru drept o lovitură teribilă pentru cea mai mare minoritate etnică din Europa, relatează The Guardian, potrivit Hotnews.
„Ne confruntăm cu o situație fără precedent”, a declarat Ismael Cortés, profesor asociat la Institutul UNESCO de Filosofie pentru Pace. „Din cele 720 de locuri din Parlamentul European, zero vor fi dedicate romilor”. De la extinderea UE din 2004, numărul eurodeputaților romi a crescut constant, ajungând la un maxim de patru eurodeputați în parlamentul precedent. De data aceasta însă, cei aproximativ 6 milioane de romi care trăiesc în UE nu vor avea nicio voce directă în parlament, a precizat Cortés. „Este extrem de paradoxal”, a declarat Cortés, menționând numeroase cazuri în care extrema dreaptă a vizat romii. „Minoritatea europeană care a fost cel mai mult țap ispășitor și continuă să fie țap ispășitor este lăsată fără reprezentare”.
Situația rezultată ar putea fi „periculoasă” pentru comunitățile de romi, a adăugat el, citând rolul de lungă durată pe care eurodeputații romi l-au jucat în a se opune stereotipurilor anti-romi și discursurilor de ură în parlament. „Acum, romii devin ținta discursului instigator la ură, dar fără răspuns parlamentar”. Lipsa eurodeputaților romi ar putea, de asemenea, să pună în pericol eforturile de a face față provocărilor cu care unele comunități de romi continuă să se confrunte, cum ar fi accesul la locuințe decente sau segregarea copiilor romi în școlile din întreaga UE.
„Fără o voce în parlament, aceste probleme ies de pe agendă”, a declarat Cortés. „Ușile se închid în loc să se deschidă”. Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă ieri preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.