Nicoleta Dumitrescu

Trecând în revistă ce evenimente au avut loc recent și tirul încrucișat de acuze și apropouri între politicieni, mai ales între cei care încă își împart guvernarea, impresia românilor este aceea că au fost încă o dată martorii unor noi exerciții de imagine.
De fapt, de la un an la altul, de la o lună la alta, chiar de la o zi la alta, realitatea demonstrează că aceștia nu-și văd decât propriul interes, iscarea conflictelor, artificial sau nu, nefiind altceva decât o tragere de timp, pentru rezolvarea unor chestiuni mai degrabă interne, sau îndepărtarea atenției de la lucruri care, cu adevărat, contează. Iar dovada acestor situații o reprezintă chiar evenimentele din ultimele zile, defilarea reprezentanților partidelor din opoziție la Palatul Victoria, chemați de premier la consultări pe tema datei alegerilor prezidențiale, contrastând flagrant chiar cu atitudinea și ultimele declarații ale acelora de la care a pornit clarificarea dilemei alegerilor prezidențiale. Despre ce este vorba? După ce au văzut schimbul de amabilități, strângeri de mână și chiar pupături pe obraz cu unii lideri de partid care nu de puține ori au fost catalogați drept ”exemple negative”, așa cum este cazul Dianei Șoșoacă, liberalii nu ezită, chiar dacă își mențin unele reproșuri și acuzații la adresa partenerilor social-democrați, să o mai dreagă din… condei, aducând la înaintare, așa cum o fac de fiecare dată, poporul! Astfel, Nicolae Ciucă, susținând că, în unanimitate, liberalii au optat, la ședința internă de marți, pentru alegeri prezidențiale la termen, adică în noiembrie, a ținut să declare că nu este cazul ca precampania pentru alegerile prezidențiale să se desfășoare în iunie sau august, când este vacanță, acest lucru rezultând din discuțiile cu… sute de mii de oameni, care le-ar fi cerut lor, liberalilor, să țină cont de relevanța funcției de președinte și de nevoia de dezbatere! (!?!)
Atâta falsitate nici că putea să existe în această perioadă, cu siguranță căldura excesivă având o mare contribuție, negativă firește, la schimbarea de atitudine, de gândire și exprimare a unora dintre politicieni, care contrastează flagrant cu realitatea în care trăiește poporul, atât de invocat în orice luare de poziție. De altfel, nimic nu pare să mai mire, în condițiile în care, deși se credea că disputele din ultima perioadă pregătesc marea despărțire, dintre PNL și PSD, primii dau semnalul că înțelegerea făcută merge mai departe. Concret, chiar liderul liberalilor, întrebat dacă se rupe coaliția, a răspuns că partidul își va îndeplini îndatorirea de a continua să asigure guvernarea României, ”PNL dând dovada, de fiecare dată, de responsabilitate”.
Oricum, o tranșare a disputei pe data alegerilor prezidențiale a fost anunțată pentru astăzi, premierul declarând că în ședința coaliției de guvernare va prezenta variantele propuse de partide în urma consultărilor de la Guvern. În această ședință, dacă se va ajunge să se pună de acord cele două părți asupra datei când își vor alege românii noul șef al statului, se va lăsa cu strângeri de mână și reconfirmarea ”mariajului”?! Rămâne de văzut! Oricum, în exerciții de imagine, politicienii sunt mare experți, mai ales în acest an electoral.