Luiza Rădulescu Pintilie

Ajunși în elita mondială a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii de “vârf“(STEM), membrii echipei de robotică Ro2D2 a Colegiului Național “Mihai Viteazul“ din Ploiești continuă să-și reconfirme valoarea la cel mai înalt nivel. Astfel, după performanțele înregistrate, în această primăvară, la Campionatul Mondial de robotică First Tech Challenge, desfășurat în SUA, la Houston, liceenilor ploieșteni le-a fost adresată invitația de a participa la o altă importantă competiție de nivel mondial – Maryland Tech Invitational (MTI), organizată de prestigioasa Universitate “John Hopkins” din Baltimore – SUA, specializată în domeniul cercetării.
La competiția a cărei misiune declarată este aceea de a reuni echipele FIRST® Tech Challenge (FTC) care au demonstrat excelență în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) au participat 40 de echipe din întreaga lume, cinci dintre acestea fiind din România, iar două – ceea ce s-ar cuveni să ne facă mai mult decât mândri – din Ploiești. Și chiar dacă însăși participarea este, la un asemenea nivel, o performanță, reușita echipelor ploieștene este cu atât mai de apreciat cu cât, după cele opt meciuri de calificare, s-au situat astfel:
Ro2D2 (Team 17962, Ploiești): Locul 1 (cu 8 meciuri câștigate), iar echipa ce a reprezentat colegiul “I.L. Caragiale” – Eastern Foxes (Team 19098, Ploiești) – Locul 10 (cu 5 meciuri câștigate).
Celelalte trei echipe româneșți s-au clasat astfel: CyLiis (Team 19043, Iași): Locul 7 (cu 6 meciuri câștigate); ByteForce (Team 19234, Galați): Locul 11 (cu 5 meciuri câștigate); Peppers (Team 19044, Iași): Locul 32 (cu 3 meciuri câștigate). De pe poziția de întâietate, parcursul echipei Ro2D2 de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul“ a rămas unul la fel de valoros, câștigând toate partidele disputate – nu mai puțin de 12, ajungând și câștigând semifinalele (echipa ploieșteană a fost căpitan al primei alianțe, constituită alături de echipa CyLiis din Iași și echipa FireWires – Indiana USA), iar ulterior disputând marea finală, pe care a și câștigând-o împotriva alianței 2: Team 9614 – Hyperion – California USA, Team 7172 – Technical Difficulties – Texas USA, Team 11039 – Innov8rz – California USA.
Mai mult decât atât, datorită faptului că a avut două scoruri de peste 400 de puncte (425, 438), a stabilit și un nou record mondial, scoruri peste acest prag (400 de puncte) neobținându-se prea des.