Luiza Rădulescu Pintilie

Ajuns la cea de-a 14-a ediție, Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ”Țintea muzicală“, inițiat și organizat de surorile Adina Dumitrescu și Dana Cristina Probst, stă în acest an sub semnul… ConSonanțelor – peisaje cu coarde și claviaturi. În fapt, așa cum anunță cele care diriguiesc în detaliu ceea ce a devenit, de la o ediție la alta, mai mult decât o manifestare muzicală, se propune ascultătorilor, continuând călătoria ediției trecute, “Muzică pentru cvartet de coarde, muzică pentru pian și piane acordate la sfert de ton, muzică pentru duo vioară – pian, violoncel – pian; cu popasuri despărțite temporal de câte un secol, iar geografic de un ocean”.
Această ediție este realizată în colaborare cu Consiliul Județean Prahova, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Muzeul „Conacul Bellu” și Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”. După ce, astăzi, muzica se va face auzită în interpretări inedite și în armoniile unor piese mai puțin cunoscute în sălile muzeului ploieștean de Artă, sâmbătă, cu începere de la ora 13, Conacul Bellu din Urlați este cel care va găzdui, în atmosfera sa cu totul special, noi consonanțe muzicale, prin care contopirile, alăturările și frecvențele sunetelor vor contura, pentru public, un întreg univers de trăiri și emoții.
În programul anunțat sunt incluse muzică de Fanny Hensel și Juan Crisostomo di Arriaga, precum și lecturi din corespondențele compozitorilor, în interpretarea Cavartetului de coarde “Țintea” – Mircea Lazăr – vioara I, Olga Berar – vioara a II-a, Tamara Dica – violă, Eugen Bogdan POPA – violoncel.
Duminică, 7 iulie, cu începere de la ora 11.30, cel de-al treilea concert din cadrul festivalului va avea loc la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești.