Nicoleta Dumitrescu
Având în vedere faptul că, în ultima perioadă, s-au tot dat publicității rezultatele unor sondaje, pe tema alegerilor prezidențiale, în care se arătau care sunt favoriții electoratului, ușor-ușor, liderii partidelor care sunt acum la putere anunță, în mod public, că vor, într-adevăr, la Cotroceni! Iar primul care a spart gheața a fost, la începutul săptămânii, Nicolae Ciucă, președintele PNL, care a făcut anunțul în SUA, unde era prezent la Summitul NATO, răspunzând la întrebarea unui ziarist.
Anunțul acestuia nu a luat chiar prin surprindere, în contextul în care, inclusiv pe la întrunirile organizate pe Valea Prahovei, la Sinaia, în strategia pentru anul electoral 2024 se stabilise, printre altele, că președintele PNL va fi și candidatul la Președinția României. Arătând însă o oarecare modestie, Nicolae Ciucă a mai spus că pentru a candida la alegerile prezidențiale este nevoie să obțină, în mod oficial, și aprobarea partidului, după care va merge în toate filialele din țară ale PNL pentru a-și câștiga încrederea și votul, pentru această nominalizare.
Adăugând, printre altele, că este încrezător în șansa sa de a ajunge în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni, de pe acum, Nicolae Ciucă le-a făcut românilor și următoarea promisiune : ”Voi munci pentru poporul român așa cum am muncit toată viața mea, de dimineață și până îmi termin treaba!”.
Pe de altă parte, anunțul făcut tocmai de la Washington, că s-a hotărât să candideze la prezidențiale, n-a rămas netaxat de către partenerul la guvernare, liderul PSD, Marcel Ciolacu, întrebat dacă la rândul său va candida răspunzând că va face anunțul în România, nu din America. Mai mult decât atât, cum a apărut și ideea tandemului Nicolae Ciucă- președinte, actualul șef al statului, Klaus Iohannis- premier, după alegeri, Ciolacu a făcut, și în acest caz, o remarcă destul de acidă:” N-am probleme, poate să fie, dar trebuie să câștige alegerile. Mă abțin cu greu, închipuirea performanței!”
Dincolo de toate, se remarcă- pentru a câta oară?!- un lucru. Și anume acela că politicienii nu evită și nu ezită să spună că își vor dedica activitatea, din cele mai înalte funcții pe care le ocupă sau pe care le vor ocupa, pentru popor, de dimineața până seara! De altfel, din aceste promisiuni, cred ei, politicienii, că pot veni voturile, că pot atrage simpatia poporului!
Nimic mai fals, însă, atâta vreme cât realitatea demonstrează faptul că orice strategie de partid se proiectează nu pentru popor sau în numele său, ci pentru a ieși partidul și liderul acestuia bine la imagine, imagine care, de fapt, înseamnă beneficii. Pentru că, dacă, într-adevăr, gândul politicienilor ar sta la popor, atunci imediat după ce se știe care sunt partidele care-și împart puterea, lupta nu ar mai fi pentru împărțirea ministerelor, a miniștrilor și miniștrilor de stat, a șefilor și a consilierilor de prin toate agențiile de stat. De fapt, poporul a fost și va rămâne cuvântul cel mai folosit de către politicieni, în ciuda promisiunilor adesea neonorate!