• Salariul minim crește la 3.700 lei brut
• Impozit de 70% pe veniturile care nu au fost identificate
• Este considerată factură doar aceea primită prin sistemul RO e-Factura
• Acciza la carburanți și tarifele reglementate de distribuție a gazelor ­naturale- majorate

Începând de astăzi, 1 iulie 2024, intră în vigoare o serie de modificări ce vizează mai multe domenii. Astfel, salariul minim brut garantat în plată se majorează la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de 3.300 de lei, cât a fost până acum, potrivit Hotnews. De precizat faptul că 300 de lei nu sunt taxați/impozitați la acestă sumă. Prin urmare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363 lei în mână (adică suma netă). De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024, vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați. Potrivit Ministerului Muncii, majorarea va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare. Chiar și așa, angajații din aceste sectoare vor continua să ia mai mulți bani în mână decât restul angajaților din economie plătiți acum cu salariul minim brut. Concret, salariul minim în sectorul construcțiilor a fost mărit doar pe brut de la 1 octombrie 2023, pentru a nu le fi afectat netul angajaților după ce s-a introdus plata CASS. Astfel, acesta rămâne la 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va avea în mână 3.196 lei. La fel ca în cazul construcțiilor, în cazul celor din agricultură și industria alimentară, CASS a fost introdus în 2023, iar salariul minim a fost mărit atunci doar pentru a nu se pierde la salariu. Așadar, acesta a rămas la 3.436 lei brut de la 1 ianuarie 2024, ceea ce s-ar traduce într-un net de 2.396 lei.
De asemenea, impozitul de 70% pe veniturile care nu au fost identificate intră în vigoare tot de astăzi, 1 iulie. Mai exact, impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată se majorează de la 16% la 70%. Acest nou procent se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată. Așadar, dacă anumite persoane s-au aflat până acum în control, dar primesc decizia de impunere după 1 iulie 2024, vor plăti 70%.
Totodată, de la 1 iulie 2024, este considerată factură doar aceea primită prin sistemul RO e-Factura. Practic, factura pe care firmele trebuie să o ia în considerare este doar aceea transmisă prin sistemul RO e-Factura. Cu alte cuvinte, dacă o firmă a primit o factură prin email sau fizic, pe hârtie, ea nu este considerată factură. Astfel, o problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează, atunci amenda fiind de 15% din valoarea facturii.
Și acciza la carburanți crește de la 1 iulie 2024. Prin urmare, se va vedea o majorare a prețurilor la benzină și motorină din noaptea de duminică spre luni, respectiv de la ora 00.00. Astfel, benzina se va scumpi, de la 1 iulie, cu 43 bani pe litru, iar motorina cu 39 bani/litru. Creșterea accizei la carburanți de la 1 iulie, stabilită anul trecut de Guvern, se va reflecta imediat în prețurile de la pompă, a precizat și Radu Căprău, director de rafinare și marketing în cadrul OMV Petrom, cea mai mare companie de pe această piață. „Politica de prețuri pe care am practicat-o întotdeauna este să ținem cont de cotațiile, accizele și costurile operaționale. În ceea ce privește acciza, întotdeauna vedem imediat în preț modificările de acciză”, a spus Căprău într-o conferință de presă, întrebat dacă OMV Petrom va implementa într-o singură tranșă sau treptat creșterea accizei. Prețul benzinei standard era vinerea trecută de 7,06 lei, astfel că la un rezervor de 50 de litri un plin costa 353 lei. Dacă am adăuga majorarea prețului cu noua acciză, plinul ar ajunge la 374,5 lei. În cazul motorinei standard, la un preț de 7,19 lei/litru, plinul ajungea la 359,5 lei vinerea trecută. După creșterea accizei, plinul va ajunge la 379 lei. Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2024, prețul a crescut cu 29 bani pe litru la benzină și cu 26 bani pe litru la motorină.
Nu în ultimul rând, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat recent o creştere medie, începând cu 1 iulie, de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit, detalii pe această temă putând afla în pag 2.