Compania Gilead ar putea juca un rol decisiv pentru a pune capăt pandemiei de SIDA dacă acest gigant farmaceutic american facilitează accesul la noul său medicament revoluţionar împotriva HIV, a declarat directoarea executivă a organizaţiei UNAIDS, informează AFP, preluată de Agerpres. Winnie Byanyima a îndemnat compania Gilead „să intre în istorie” prin autorizarea fabricării generice a medicamentului Lenacapavir, un antiretroviral injectabil foarte promiţător, care trebuie administrat doar o dată la şase luni pentru tratarea pacienţilor seropozitivi. Mecanismul există prin intermediul unui grup de brevetare a medicamentelor – Medicines Patent Pool – susţinut de ONU. Acesta permite distribuirea de versiuni generice mai ieftine, care ar putea fi vândute sub licenţă în ţările cu venituri mici şi medii. Oricare ar fi beneficiile financiare ale Lenacapavirului, să devii laboratorul care contribuie la înfrângerea pandemiei de SIDA ar avea un impact şi mai mare, a declarat Winnie Byanyima într-un interviu acordat pentru AFP săptămâna trecută la sediul din Geneva al organizaţiei UNAIDS. „Gilead are oportunitatea de a salva lumea. De a salva lumea, literalmente, de SIDA”, a adăugat ea. Gilead „ar putea deveni compania care câştigă un premiu Nobel. Recompensa nu constă doar în bani”, a mai spus Winnie Byanyima. Deşi 30 de milioane de persoane din lumea întreagă beneficiază în prezent de un tratament antiretroviral, alte 10 milioane sunt private de un astfel de tratament.
Iar Lenacapavir poate schimba complet datele problemei, consideră directoarea UNAIDS, deoarece „este atât de eficient, încât aparţine unei categorii diferite de medicamente preventive”. El le-ar permite medicilor să ajungă la acei pacienţi care se află în prezent în afara razei de acţiune a programelor de îngrijire. „Acei oameni sunt forţaţi să ocolească legea – homosexualii, femeile trans – care nu ar trebui să vină decât de două ori pe an pentru a face injecţia şi pentru a fi în siguranţă”, a subliniat Winnie Byanyima, fără a mai vorbi despre tinerele femei africane, care se tem de stigmatizare şi de violenţă domestică.
Dar, la aproximativ 40.000 de dolari americani pe an – care este costul său în Statele Unite – Lenacapavirul este inaccesibil pentru un număr mare de pacienţi. Lenacapavir este testat, de asemenea, ca medicament preventiv (PrEP) pentru a evita infectarea, cu o eficacitate de 100%, conform unui studiu publicat la sfârşitul lunii iunie. Directoarea UNAIDS consideră că laboratorul american ar putea totuşi să facă profit datorită diferenţierii preţurilor pentru acest medicament între ţările bogate şi cele sărace. „Am putea fi pe punctul de a pune capăt acestei maladii”, a insistat ea.
Compania Gilead – care face obiectul unei campanii concertate de presiune din partea multor personalităţi şi ONG-uri – a afirmat că discută „cu regularitate” cu toţi actorii implicaţi în lupta împotriva HIV, „inclusiv cu guverne şi cu ONG-uri”, pentru a asigura un acces la tratament „pentru un număr cât mai mare posibil de persoane”.
Graţie progreselor obţinute în materie de prevenire şi tratament, „avem de acum înainte tot ce ne trebuie pentru ca oamenii să poată trăi mult timp şi sănătoşi”, a afirmat Winnie Byanyiama. Aproximativ 1,3 milioane de persoane suplimentare au fost infectate cu HIV în 2023, însă organizaţia UNAIDS rămâne convinsă că este posibil să se atingă obiectivul ONU de a elimina HIV de pe lista ameninţărilor de sănătate publică până în anul 2030.
Însă acest lucru va fi posibil doar dacă liderii politici vor adopta măsurile care sunt necesare. „Vedem ţări care fac progrese în acest sens, ceea ce dovedeşte totodată că aşa ceva este posibil”, a explicat Winnie Byanyiama, adăugând că după anul 2010 anumite ţări din Africa Subsahariană au redus numărul de noi infectări cu mai mult de 50% şi numărul deceselor asociate maladiei SIDA cu până la 60%.
Totuşi, „avem şi regiuni, precum Europa de Est, Asia Centrală şi America Latină, unde noile infectări evoluează în direcţia greşită şi continuă să crească”, a adăugat ea.
Iar stigmatizarea acestor bolnavi îi îndepărtează de îngrijirile medicale de care au nevoie. Directoarea UNAIDS insistă totodată asupra unei „acţiuni bine coordonate şi bine finanţate” care există împotriva drepturilor comunităţii LGBT+, a drepturilor reproductive şi a egalităţii între sexe.
Astfel, în Uganda, ţara ei natală, legea împotriva homosexualităţii a fost înăsprită, o tentativă – abandonată între timp – de a dezincrimina mutilările genitale feminine a avut loc în Gambia, iar Curtea Supremă din Statele Unite a decis să suprime protecţia oferită la nivel federal de dreptul la avort.