Cercetătorii chinezi au cultivat noi soiuri de Rosa roxburghii din 528 de răsaduri obţinute din 28,2 grame de seminţe care au petrecut 186 de zile la bordul capsulei spaţiale cu echipaj uman Shenzhou-15, informează Agenția Xinhua, preluată de Agerpres.
Rosa roxburghii sau Cili, care în chineză înseamnă „pară cu ghimpi”, produce un fruct gălbui, cu spini, renumit pentru conţinutul său bogat în vitamina C şi pentru diverse beneficii nutriţionale.
Pentru prima dată, cercetătorii asiatici au obţinut patru răsaduri cu forme distinctive, dintre care două sunt lipsite de ghimpi şi au frunze cu forme net diferite faţă de „perele cu ghimpi” tipice, potrivit autorităţilor locale din prefectura autonomă Qiannan Buyi şi Miao, situată în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei.
Obţinerea de germoplasmă nouă este deosebit de valoroasă pentru selectarea şi ameliorarea soiurilor de pere fără ghimpi. Pentru a scurta procesul de ameliorare, oamenii de ştiinţă chinezi au adoptat anumite metode de reproducere a răsadurilor în timp ce realizează experimente de cultură de ţesuturi pe soiuri lipsite de ghimpi, a declarat cercetătorul Tian Hualin.
Acest nou lot de germoplasmă va fi inclus în banca locală de germoplasmă a „perelor cu ghimpi”. Va fi creată totodată o bază spaţială de ameliorare a „perelor cu ghimpi” pentru a promova inovarea resurselor de plasmă germinativă.
Acasă Actualitate Cercetătorii chinezi folosesc reproducerea în spaţiu pentru a cultiva noi soiuri de plante