România ar trebui să încheie procesul iniţiat în vederea luării în considerare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei şi să-şi accelereze eforturile pentru a asigura consultări publice efective înainte de adoptarea legislaţiei, recomandă Comisia Europeană în raportul său anual privind statul de drept în statele membre UE, prezentat miercuri și citat de Agerpres.
De asemenea, deşi s-au înregistrat unele progrese în acest domeniu, executivul UE îi recomandă ţării noastre să continue eforturile pentru a asigura resurse umane adecvate pentru sistemul de justiţie, ţinând cont de standardele europene privind resursele pentru justiţie.
O altă recomandare făcută ţării noastre de Comisie este luarea de măsuri, în special la nivel operaţional, pentru a asigura investigarea eficientă şi punerea sub acuzare penală a infracţiunilor din sistemul judiciar, printre care actele de corupţie, luând în calcul standardele europene. Executivul UE recunoaşte însă că România a înregistrat unele progrese în această privinţă.
În plus, României i se recomandă să introducă reguli pentru membrii parlamentului cu privire la activitate de lobby şi să-şi intensifice eforturile pentru a consolida regulile şi mecanismele pentru sporirea independenţei editoriale a serviciilor publice de presă ţinând cont de standardele europene privind serviciile media publice, aspecte unde ţara noastră nu a înregistrat niciun progres faţă de precedentul raport din 2023.
Comisia Europeană mai sfătuieşte autorităţile de la Bucureşti să avanseze procesul pentru obţinerea acreditării pentru două Institute Naţionale privind Drepturile Omului, cu respectarea principiilor ONU de la Paris.
Raportul CE arată că România a luat măsuri pentru a finaliza procesul iniţiat în vederea luării în considerare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, atenţia fiind acum concentrată pe implementare.
La 15 septembrie 2023, în concordanţă cu decizia din 2006 privind instituirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Comisia Europeană a închis în mod oficial MCV, întrucât România a îndeplinit în mod satisfăcător toate condiţionalităţile şi recomandările stabilite conform mecanismului. Monitorizarea continuă în cadrul raportului privind statul de drept, la fel ca pentru toate statele membre UE.
Acasă Actualitate CE solicită țării noastre să încheie procesul de transpunere a recomandărilor Comisiei de...