N.Dumitrescu

Conform unui răspuns solicitat de la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Prahova, ieri, 22 iulie a.c., au început controalele în teren, în teritoriu, pentru a verifica modul în care fermierii prahoveni au respectat regulile subvențiilor.
”Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrul județean Prahova, informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, a măsurilor de dezvoltare rurală, a schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată. Eșantionul de control extras din baza de date APIA conține, la nivel național, un număr total de 13.160 fermieri și o suprafață totală controlată de 795.003,69 ha, pentru care se vor verifica respectarea normelor de condiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic. Din baza de date APIA, dintr-un număr total de 7.612 de solicitanți de subvenții la nivelul județului Prahova, eșantionul de control extras pentru Centrul Județean Prahova conține un număr total de 192 fermieri, pentru care se vor verifica respectarea normelor de condiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic. Respectiv, au fost selectați 86 de fermieri pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul vegetal și 106 fermieri pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic. Din suprafața totală de 139.688,25 ha, va fi supusă controlului suprafața de 11.870,19 ha, verificările urmând să se efectueze în toate localitățile județului Prahova”, ne-a precizat APIA Prahova.
În teren, controalele vor viza în mod special atât supradeclararea cât și nedeclararea tuturor suprafețelor, iar în cazul în care vor fi constatate nereguli, conform APIA Prahova, ”fermierii riscă diminuarea parțială sau totală a subvenției în funcție de gravitatea/amploarea/persistența/repetiția neregulilor constatate cu privire la neconcordanța între suprafețele și culturile declarate și cele identificate în teren sau cu privire la nerespectarea normelor de condiționalitate”. Reamintim că termenul de depunere a cererilor de plată, în cadrul Campaniei 2024, a fost prelungit până la data de 12 iunie 2024 inclusiv, fermierii fiind așteptați la centrele județene și locale APIA pentru accesarea cu succes a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic, precum și a schemelor de sprijin compensatoriu de mediu și climă.
”Controlul are ca obiective principale verificarea respectării normelor de condiționalitate și a cerințelor specifice pentru schemele de plată pe suprafață, măsurile de dezvoltare rurală și schemele de ajutor din sectorul zootehnic. Conform procedurii operaționale de control clasic pe teren, APIA trebuie să finalizeze controalele la fața locului până la data de 11 octombrie 2024.
Verificările pentru anumite obligații sau cerințe specifice se vor desfășura, după caz, în iarna sau primăvara anului următor. În cazul refuzului fermierilor de a permite efectuarea controlului pe teren, cererea de plată va fi respinsă”, au mai precizat cei de la APIA. a