Statul american Maryland va anula 175.000 de condamnări pentru consum de marijuana pronunţate în timpul ultimelor decenii, a anunţat guvernatorul său Wes Moore (foto), în declaraţii pentru Washington Post, informează AFP, potrivit Agerpres. Moore, democrat şi primul guvernator afro-american al statului Maryland, a declarat pentru cotidianul american că el intenţionează să “rectifice un mare număr de erori istorice”, semnând acest decret de graţiere .
Circa 100.000 de persoane nu vor mai avea astfel cazier judiciar pentru că au deţinut sau fumat un drog care astăzi este legal în acest stat şi consumat la scară largă.
Potrivit lui Moore, numeroase persoane, din care majoritatea aparţin unor minorităţi etnice sunt încă private de locuri de muncă, locuinţe sau acces la educaţie din cauza unor condamnări anterioare pentru posesie de canabis.
Maryland, stat cu şase milioane de locuitori situat pe coasta de est a SUA, a legalizat utilizarea în scop recreativ şi comercializarea cu amănuntul de marijuana, în urma unui referendum din 2023. “Nu-i poţi trage pe oameni la răspundere pentru deţinere de marijuana în condiţiile în care aceasta este distribuită la fiecare colţ de stradă”, a declarat pentru cotidianul american citat Derek Liggins, una dintre persoanele graţiate luni.
Liggins, 57 de ani, fusese întemniţat pentru posesie de marijuana la sfârşitul anilor 1990 şi afirmă că încă mai pierde oportunităţi de angajare, după mai multe decenii de la ispăşirea pedepsei.
Potrivit ministrului justiţiei statului Maryland, Anthony Brown, graţierea se aplică tuturor celor care au fost condamnaţi pentru posesie de marijuana, însă “vizează în mod disproporţionat – în sensul bun”, populaţia afro-americană.
Potrivit Washington Post, persoanele afro-americane reprezintă 33% din populaţia statului Maryland.
De asemenea, potrivit Sindicatului american pentru libertăţi civice, o persoană de culoare are de trei ori mai multe “şanse” decât un alb să fie arestat pentru posesie de marijuana.