La Berceni, se construiește unul dintre penitenciarele la standarde europene

V. Stoica

Penitenciarul de maximă siguranță și regim închis care se construiește lângă Ploiești, pe raza comunei Berceni, a început să prindă contur. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a prezentat stadiul actual al celor două noi închisori, pe care Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, le construiește în Berceni – Prahova și Unguriu – Buzău.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției: ”Vă țin la curent cu stadiul lucrărilor la penitenciarul din județul Prahova (localitatea Berceni) și cel din județul Buzău (localitatea Unguriu) după 6 luni de la semnarea contractelor! Cele două penitenciare vor asigura 1900 de locuri noi de cazare, la standarde europene. Un demers necesar și care blochează și mai mult scuza des invocată de fugarii români în procesul de extrădare, respectiv „condițiile proaste din penitenciarele românești”.
La Penitenciarul din Prahova (localitatea Berceni), din martie și până în prezent, au fost realizate lucrări de execuție pentru 3 corpuri de detenție, precum și săpătura și perna de balast pentru cel de-al patrulea corp de detenție. Suntem în linie dreaptă și cu grinzile de fundare, Tunelul de intervenție.
Lucrările la penitenciarul din Buzău (localitatea Unguriu), unde am și fost de altfel prezentă la momentul de start al investiției, urmează graficul de execuție pentru birourile administrative, pavilion sport, la biserică și bazinul de retenție. S-au executat, de asemenea, lucrări la pavilion bloc alimentar, pavilion depozit alimente, pavilion depozit general. La ambele penitenciare, până la finalul anului, urmează să fie executate 20% din totalul lucrărilor. Este pentru prima oară, în ultimii 20 de ani, când construim noi penitenciare”.
Penitenciarul de la Berceni va avea o suprafață construită de 77.710 mp și o arie desfășurată de 94.263 mp. Zona de detenție va avea 11 pavilioane, astfel: 9 pavilioane independente unul față de celălalt pentru deținuții din regim închis, fiecare având 100 de locuri de detenție; două pavilioane independente unul față de celălalt pentru cazarea celor 100 de deținuți clasificați în regimul de maximă siguranță.
Fiecare pavilion va avea, în afara de camerele de detenție, punct comercial, oficiu, sală de mese, club activități de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, telefonie, hobby, bibliotecă etc.

Alte facilități relevante atât pentru personal, cât și pentru persoanele custodiate sunt următoarele: infirmerie, clădire administrativă pentru personal (birouri, săli de ședințe, spații administrative comune, arhivă și săli de sport cu vestiarele aferente), pavilion carantină, sală de sport, pavilion „Vizite”.
Societatea prahoveană Ness Proiect Europe, constructorul celor două penitenciare, este specializată în construcții industriale, fiind recunoscută nu doar în Prahova, ci și în întreaga ţară, prin proiectele de construire a unor obiective de interes public, așa cum sunt și închisorile din Berceni și Unguriu.