„Libera circulație a diplomaților ruși facilitează activitățile maligne”, spune apelul celor opt țări, potrivit Agenției Reuters, citată de Agerpres. Inițiativa a fost pornită de oficialii cehi, iar șapte țări au susținut-o, deși este neclar dacă propunerea se bucură de unanimitate. Opt miniștri de externe ai Uniunii Europene, inclusiv cel al României, au cerut UE să interzică diplomaților ruși să se deplaseze liber în interiorul blocului comunitar și să le limiteze circulația la țările în care sunt acreditați. Apelul a fost formulat printr-o scrisoare trimisă șefului politicii externe a UE, Josep Borrell. „Libera circulație a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, în întregul spațiu Schengen facilitează activitățile maligne”, spune scrisoarea trimisă pe 11 iunie și consultată de Reuters.
Miniștrii au afirmat că serviciile de informații, propaganda „sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principalul volum de muncă pentru un număr mare de «diplomați» ruși din UE” și, deși expulzările au fost importante, amenințarea a rămas. „Credem că UE ar trebui să respecte cu strictețe principiul reciprocității și să restricționeze circulația membrilor misiunilor diplomatice rusești și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditați”, au spus ei. „Această măsură va reduce în mod semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”, a adăugat scrisoarea, care a fost semnată de miniștrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și România. Ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavský, a declarat încă din aprilie că țara sa va propune restricționarea circulației diplomaților ruși în spațiul Schengen.
Aceasta nu este prima dată când Cehia propune înăsprirea regulilor de călătorie în Schengen pentru diplomații ruși.
În toamna anului trecut, Cehia a propus ca agenților ruși să nu li se mai permită să călătorească liber în Spațiul Schengen, însă această propunere nu a primit sprijinul tuturor statelor membre Schengen.